Wykonanie
… na Dzień Niepodległości. Taki tytuł w oryginale nosi ta potrawaA pochodzi z książki „Kuchnia Martynki – najlepsze przepisy”. Świetna książka – przeznaczona dla rodziców i dzieci, pięknie ilustrowana z ciekawymi przepisami.
Składniki :100 g
surowej piersi z kurczaka,łyżeczka
curry,szczypta
soli i
pieprzu,łyżka
oliwy z oliwek,łyżka
musztardy,łyżka posiekanej
natki pietruszki,60 g miękkiego
masła,2
jajka,50 ml
mleka,50 g
startego sera gruyere (ja dałam taki jaki miałam pod ręką),kilka zielonych
oliwek,100 g
mąki,10 g
proszku do pieczenia.Wykonanie :
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni z łyżką
oliwy z oliwek. Dodać łyżeczkę
curry. Pozostawić do ostygnięcia.W dużej misce ubić trzepaczką
jajka z
mlekiem. Doprawić
pieprzem i
solą. Dodać
musztardę,
pietruszkę,
starty ser,
zielone oliwki pokrojone w kosteczkę oraz podsmażoną
pierś kurczaka.
Mąkę połączyć z
proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko, wsypać delikatnie do pozostalych składników, wymieszać.Przelać ciasto do wysmarowanej
masłem foremki. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki.