ßßß
Składniki :– ser mielony 500 g (użyłam Filadelfii)– jogurt grecki ok 340 g– 5 jajek– 1 szkl. cukru pudru– 2 opakowania cukru waniliowego– 20 dag masła śmietankowego– 2 łyżki mąki ziemniaczanej– 10 łyżek mąki– czubata łyżeczka proszku do pieczenia– zapach rumowy i pomarańczowyWykonanie :W misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser, jogurt i żółtka, dodać mąkę i zapachy oraz proszek do pieczenia. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką z masą. Tortownicę o średnicy około 25 cm wysmarować masłem, posypać tartą bułką i wlać masę. Piec w rozgrzanym piekarniku w 175 stopniach około 1.5 godziny.Po upieczeniu studzić w piekarniku. Kiedy sernik wystygnie polać polewą czekoladową. Użyłam z przepisu na ciasto marchewkowe.