ßßß
Składniki :ciasto piaskowe :125 g mąki,50 g cukru pudru,szczypta soli,jajko,50 g sproszkowanych migdałów.masa migdałowa :50 g migdałów w proszku,50 g cukru pudru,100 g masła,łyżka mąki,jajko,2-3 dojrzałe gruszki,polewa morelowo miodowa :4 łyżki konfitur morelowych,2 łyżki miodu,łyżka wody*ewentualnie kilka całych migdałów do przyozdobienia ciastaWykonanie :ciasto piaskowe :W dużej misce utrzeć drewnianą łyżką masło z cukrem. Dodać mąkę, migdały, jajko, szczyptę soli i wymieszać aż ciasto będzie dość gęste. Wstawić do lodówki na 2 godziny.masa migdałowa : w misce utrzeć miękkie masło i cukier. Dodać jajko, sproszkowane migdały oraz mąkę. Wymieszać wszystko dokładnie, aby nie było grudek.Ciastem piaskowym wykleić formę jak na tartę. Na ciasto wyłożyć masę migdałową. Obrać gruszki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na masie migdałowej, formując koło.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.polewa morelowo miodowa :W garnku na małym ogniu podgrzać konfitury morelowe, miód i jedną łyżkę wody. Poczekać aż odparują.Kiedy ciasto ostygnie, polać je podgrzanymi konfiturami.