ßßß Cookit - przepis na Ciasto migdałowe z gruszkami, morelami i miodem

Ciasto migdałowe z gruszkami, morelami i miodem

nazwa

Wykonanie

I znowu przepis z książki „Kuchnia Martynki – najlepsze przepisy”. Kolejny po cieście z kurczakiem i oliwkami.
Składniki :
ciasto piaskowe :
125 g mąki,
50 g cukru pudru,
szczypta soli,
jajko,
50 g sproszkowanych migdałów.
masa migdałowa :
50 g migdałów w proszku,
50 g cukru pudru,
100 g masła,
łyżka mąki,
jajko,
2-3 dojrzałe gruszki,
polewa morelowo miodowa :
4 łyżki konfitur morelowych,
2 łyżki miodu,
łyżka wody
*ewentualnie kilka całych migdałów do przyozdobienia ciasta
Wykonanie :
ciasto piaskowe :
W dużej misce utrzeć drewnianą łyżką masło z cukrem. Dodać mąkę, migdały, jajko, szczyptę soli i wymieszać aż ciasto będzie dość gęste. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
masa migdałowa : w misce utrzeć miękkie masło i cukier. Dodać jajko, sproszkowane migdały oraz mąkę. Wymieszać wszystko dokładnie, aby nie było grudek.
Ciastem piaskowym wykleić formę jak na tartę. Na ciasto wyłożyć masę migdałową. Obrać gruszki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na masie migdałowej, formując koło.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.
polewa morelowo miodowa :
W garnku na małym ogniu podgrzać konfitury morelowe, miód i jedną łyżkę wody. Poczekać aż odparują.
Kiedy ciasto ostygnie, polać je podgrzanymi konfiturami.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=562