Wykonanie
I znowu przepis z książki „Kuchnia Martynki – najlepsze przepisy”. Kolejny po
cieście z kurczakiem i
oliwkami.

Składniki :ciasto piaskowe :125 g
mąki,50 g
cukru pudru,szczypta
soli,
jajko,50 g sproszkowanych
migdałów.masa migdałowa :50 g
migdałów w proszku,50 g
cukru pudru,100 g
masła,łyżka
mąki,
jajko,2-3 dojrzałe
gruszki,polewa
morelowo miodowa :4 łyżki
konfitur morelowych,2 łyżki
miodu,łyżka
wody*ewentualnie kilka całych
migdałów do przyozdobienia ciastaWykonanie :ciasto piaskowe :W dużej misce utrzeć drewnianą łyżką
masło z
cukrem. Dodać
mąkę,
migdały,
jajko, szczyptę
soli i wymieszać aż ciasto będzie dość gęste. Wstawić do lodówki na 2 godziny.masa migdałowa : w misce utrzeć miękkie
masło i
cukier. Dodać
jajko, sproszkowane
migdały oraz
mąkę. Wymieszać wszystko dokładnie, aby nie było grudek.
Ciastem piaskowym wykleić formę jak na tartę. Na ciasto wyłożyć masę
migdałową. Obrać
gruszki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na
masie migdałowej, formując koło.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.polewa
morelowo miodowa :W garnku na małym ogniu podgrzać
konfitury morelowe,
miód i jedną łyżkę
wody. Poczekać aż odparują.Kiedy ciasto ostygnie, polać je podgrzanymi
konfiturami.