Wykonanie
Pomysł na farsz z programu „Ugotowani”, przepis na ciasto stąd (najlepsze ciasto ever). Przepis na farsz kapuściano-
grzybowy równieżzdjęcie tymczasowe

ISO1000350 g filetów
świeżego łososia350 g
łososia wędzonego80 g
sera ricotta (
fety lub
twarożku śmietankowego)1
jajkookoło 5 łyżek tartego
parmezanu2 łyżki posiekanego
koperkusól,
pieprz do smakuFarsz z
gruszką i gorgonzolą2 duże
gruszki50 g
sera z niebieską pleśnią1 pełna szklanka utartego
parmezanu1 łyżka
bułki tartejsól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzWykonanie :Filety
świeżego łososia myjemy, odcinamy skórkę, jeszcze raz myjemy i suszymy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku bez przykrycia, aby
mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu,
rybę osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na większe części wyjmując ości. Drobno siekamy nożem. Mieszamy z posiekanym
łososiem wędzonym,
serem ricotta,
jajkiem,
parmezanem i
koperkiem. Doprawiamy
solą oraz
pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie. W razie potrzeby dodajemy więcej tartego
parmezanu.Farsz z
gruszką i gorgonzolą
Gruszki myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Następnie zawijamy w czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok.
Gruszkę mieszamy ze startym na grubej tarce
serem pleśniowym,
parmezanem i
bułką tartą. Doprawiamy
solą oraz
pieprzem do smaku. Nadzienie wstawiamy do lodówki. Można przygotować wcześniej. i na koniecfarsz kapuściano-
grzybowySkładniki:ciasto na pierogi według TEGO przepisu100 g
grzybów suszonych (
borowików lub podgrzybków)około 1 kg
kapusty kiszonejsólpieprz2
liście laurowe200 g
cebuli60 g
masłaWykonanie:
Grzyby suszone płuczemy trzykrotnie pod bieżącą
wodą i namaczamy na całą noc. Gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy,
wywar zachowujemy.
Kapustę gotujemy (45-50 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem
liścia laurowego oraz
wywaru z gotowania
grzybów (
wywar grzybowy wlewamy ostrożnie, pozostawiając na dnie osad, który wytworzył się podczas gotowania). Studzimy.
Cebulę obieramy, siekamy drobno i smażymy na
maśle aż się zeszkli.Ostudzoną
kapustę dokładnie odciskamy z płynu i siekamy.
Grzyby siekamy drobno i dodajemy do
kapusty wraz z
cebulą. Przyprawiamy
solą i
pieprzem, dokładnie mieszamy.