ßßß
ISO1000350 g filetów świeżego łososia350 g łososia wędzonego80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego)1 jajkookoło 5 łyżek tartego parmezanu2 łyżki posiekanego koperkusól, pieprz do smakuFarsz z gruszką i gorgonzolą2 duże gruszki50 g sera z niebieską pleśnią1 pełna szklanka utartego parmezanu1 łyżka bułki tartejsól morska i świeżo zmielony czarny pieprzWykonanie :Filety świeżego łososia myjemy, odcinamy skórkę, jeszcze raz myjemy i suszymy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu, rybę osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na większe części wyjmując ości. Drobno siekamy nożem. Mieszamy z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie. W razie potrzeby dodajemy więcej tartego parmezanu.Farsz z gruszką i gorgonzoląGruszki myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Następnie zawijamy w czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Gruszkę mieszamy ze startym na grubej tarce serem pleśniowym, parmezanem i bułką tartą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie wstawiamy do lodówki. Można przygotować wcześniej. i na koniecfarsz kapuściano-grzybowySkładniki:ciasto na pierogi według TEGO przepisu100 g grzybów suszonych (borowików lub podgrzybków)około 1 kg kapusty kiszonejsólpieprz2 liście laurowe200 g cebuli60 g masłaWykonanie:Grzyby suszone płuczemy trzykrotnie pod bieżącą wodą i namaczamy na całą noc. Gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy, wywar zachowujemy.Kapustę gotujemy (45-50 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego oraz wywaru z gotowania grzybów (wywar grzybowy wlewamy ostrożnie, pozostawiając na dnie osad, który wytworzył się podczas gotowania). Studzimy.Cebulę obieramy, siekamy drobno i smażymy na maśle aż się zeszkli.Ostudzoną kapustę dokładnie odciskamy z płynu i siekamy. Grzyby siekamy drobno i dodajemy do kapusty wraz z cebulą. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.