Wykonanie
Burger w wersji super zdrowej. Razowa, żytnia
bułka domowego wypieku, delikatny
kurczak i pyszna pasta z
czarnej fasoli. Do tego
roszponka i
pomidor. W sam raz na lunch, najlepiej na ciepło, prosto z piekarnika.

Na 4
bułki:20 g świeżych
drożdży1 szklanka zwykłej
mąki pszennej1 1/2 szklanki
razowej mąki żytniej3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej
wody1 łyżeczka
soli morskiej1 łyżeczka
brązowego cukru2 łyżki
oliwy z pierwszego tłoczeniaNa 4 burgery:1 duża (podwójna)
pierś kurczaka100 g
czarnej fasoli (przed namoczeniem)1/2 małej
czerwonej cebuli1 słodki
pomidorgarść
roszponki1 łyżka
soku z limonki1 łyżeczka suszonej
natki pietruszki1 łyżeczka suszonej
miętyszczypta
soli morskiejszczypta
pieprzu cayenneszczypta czerwonej
słodkiej papryki w proszkułyzka
oliwy extra vergine
Drożdże kruszę, zalewam 1 łyżką ciepłej
wody i odstawiam na 5 minut. W tym czasie łączę resztę składników, na koniec dodając rozpuszczone
drożdże. Całość ugniatam około 10 minut Przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na godzinę w bezwietrzne miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części, formuję z nich kule i rozkładam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane buły odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 40 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 210 stopni. Gdy
bułki ponownie wyrosną, wstawiam je do nagrzanego piekarnika i piekę około 15 - 20 minut Po upieczeniu skórka powinna być twarda i zarumieniona.
Fasolę namaczam przez całą noc. Odcedzam, zalewam świeżą
wodą i gotuję, aż zmięknie (około 1 godzinę).
Czerwoną cebulę drobno kroję, dodaję do ugotowanej
fasoli. Dodaję
sok z limonki,
natkę pietruszki,
miętę i odrobinę
soli. Całość ucieram blenderem na gładką pastę.
Kurczaka kroję na 4 części i rozbijam lekko tłuczkiem. Posypuję
pieprzem cayenne i
słodką papryką. Wrzucam na rozgrzaną
oliwę i smażę z obu stron.
Pomidora kroję w plastry.Ciepłe
bułki przekrajam, obie części smaruję pastą z
fasoli, kładę
kurczaka, dodaję garść
roszponki i kilka plastrów
pomidora. Świetnie smakuje z frytkammi z patatów lub
solo.