ßßß
Na 6 panini:250 g mąki pszennej100 g mąki żytniej10 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli morskiej2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine150 ml ciepłej wody+200 g bobugarść świeżej mięty lub łyżeczka suszonej1 łyżeczka świeżej natki pietruszkiłyżeczka oliwy extra vergine200 g wędzonego łososiakremowy serek o smaku pomidorowym (typu Tartar lub Almette)
Drożdże rozpuścić w łyżce ciepłej wody, odstawić na 10 minut.Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, oliwę, rozpuszczone drożdże i wodę.Ugniatać ciasto około 10 minut, aż będzie miękkie, jednolite i elastyczne. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Wyrośnięte ciasto przełożyć do naoliwionej blachy (moja ma wymiary 25/40 cm), rozciągnąć na całą jej długość, przykryć folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę.Piekarnik nagrzać do 220 stopni.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części (w zależności od upodobania mogą być podłużne, kwadratowe lub okrągłe), zrobić odstęp między każdą z nich (ok 1 cm), posypać z wierzchu mąką.Rozpylić odrobinę wody wewnątrz piekarnika i wstawić panini. Piec około 25 minut, bułki powinny lekko zbrązowieć z wierzchu i wydać głuchy odgłos, przy lekkim postukaniu z góry.Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, obrać z łupin. Dodać miętę, natkę pietruszki, oliwę. Całość zetrzeć blenderem, nie musi być bardzo dokładnie, mogą zostać duże części bobu.Ciepłe panini kroję na dwie części, każdą z nich smaruję odrobiną serka pomidorowego, dodaję sporą ilość pasty z bobu, na koniec dodaję łososia. Podaję na ciepło.Smakują świenie!