ßßß Cookit - przepis na Baba orzechowo-korzenna

Baba orzechowo-korzenna

nazwa

Wykonanie

Powiem tak – nie przepadam za babkami, ale ta to prawdziwy smakowy odlot :-)) Już podczas pieczenia unosi się niebiański zapach a potem ślinianki wariują
Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie
Składniki
– 270 g masła
– 200 g cukru
– 4 jajka
– po 100 g mąki pszennej i ziemnaczanej
– 2 łyżki kakao
– 1/2 proszku do pieczenia
– 150 g mielonych orzechów laskowych
– 200 g czekolady deserowej
– 1 cukier waniliowy
– po szczypcie mielonych goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej
zapach rumowy
– 100 g wiórków kokosowych
– 2 mleczne czekolady lub gotowa polewa
1. Roztopiony tłuszcz ubić z cukrem i jajkami. Mąki i proszek do pieczenia przesiać na masę. Dodać orzechy kakao i rozrobić na gładkie ciasto.
2. Dodać przyprawy, zapach, cukier waniliowy i czekoladę pokrojoną w kostkę.
3. Ciasto piec w formie do bab nasmarowanej tłuszczem ok. 50 min. w 180 stopniach.
4. Lekko przestudzoną babę polać czekoladą i posypać kokosem.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=93