Wykonanie
Prosty, niskokaloryczny i wegański. Wyśmienity, z pachnących soczystych jabłuszek, które o tej
porze roku są wyjątkowo apetyczne. Super przepis dla osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, czyli w sam raz dla Was kochani czytelnicy. Przepis na torcik od mojej najwspanialszej siostry na świecie.Ciekawa jestem waszych opinii.
Składniki:Ciasto250g
mąki orkiszowej8 łyżek
oleju90g
miodu leśnego1/2 łyżeczki
waniliszczypta
soli6 łyżek
wodyWarstwa
jabłkowa:750ml (3 szkl.)
soku jabłkowego2,5 łyżki
cukru trzcinowego (opcjonalnie)2 budynie
waniliowe bez
cukru (lub taką samą ilość
mąki ziemniaczanej, czyli ok 3/4 szklanki )1 kg
jabłek2 łyżeczki
cynamonuWykonanie:Ciasto:
Wodę,
wanilię,
miód i
olej miksujemy bardzo dokładnieDodajemy
mąkę, dokładnie mieszamy i wykładamy ciasto do małej torotownicyPieczemy w temp. 180C (350F) przez ok. 15 min.Ciasto można też zrobić z poniższego przepisu:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/tort-czekoladowy-weganski/(bez karobu)Warstwa
jabłkowa:
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce lub kroimy bardzo drobnoZalewamy częscią soku, dodajemy
cukier i
cynamonu i dusimy przez kilka minut na małym ogniuW pozostałej ilości soku rozpuszczamy
budyń, wlewamy do duszonych
jabłek i zagotowujemy
Jabłka wylewamy na wcześniej upieczone ciasto, posypujemy
płatkami migdałowymi i odstawiamy do wystygnięciaPodajemy z
bitą śmietaną (to już opcja bardziej kaloryczna…)