Wykonanie
Bardzo dobra alternatywa do tradycyjnych pączków
drożdżowych. Taka moja propozycja na tłusty czwartek :D Duże kawałki
jabłek zanurzone w puszystym cieście, smażone w głębokim
oleju a na koniec obtoczone w przyprawionym cukrze. Pączusie są mięciutkie, delikatne, pachnące
przyprawami no i łatwe, i szybkie w przygotowaniu. Jak większość smażonych potraw/deserów najlepiej smakują na ciepło ale zapewniam na zimno smakują równie dobrze.Składniki:150 g
mąki150 ml ciepłej
wody (nie wrzątek!)20 ml
oleju3
białkaszczypta
soli5-6
jabłekDodatkowo:1/2 szklanki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonuolej do smażenia około 1-1,5LZmiel
cukier trzcinowy w młynku do
kawy albo w blenderze, dodaj
cynamon,
kardamon i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę.
Mąkę wymieszaj z
solą, dodaj
wodę i
olej.
Białka ubij na sztywno, następnie dodaj łyżkę do ciasta wymieszaj do połączenia a następnie włóż już resztę.
Olej podgrzej, wrzuć kawałek czerstwego
chleba gdy od razu wypłynie i zacznie skwierczeć znaczy to że można przystąpić do smażenia.
Jabłka wrzuć do ciasta wymieszaj, wymieszaj i łyżką wkładaj do rozgrzanego
oleju. Smaż na złoty kolor. Gdy będą gotowe wykładaj na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe wrzuć do
cukru z
przyprawami i obtocz.