Wykonanie
Dodaję ten przepis drugi raz - przez przypadek go usunęłam :(
Tarta:-100g margaryny/masła-200g
mąki-1
żółtko-3-4 łyżki zimnej
wody-0,5 łyżeczki
soliW misce kroimy
masło na małe kostki, zasypujemy je
mąką i
solą, i w palcach rozcieramy
mąkę z
masłem, aż powstanie coś o konsystencji tłustego piasku, bez grudek. Dodajemy
żółtko i dwie łyżki
wody, szybko zagniatamy ciasto.
Ciastem, wyklejamy formę do tarty, łącznie z brzegami i wkładamy do zamrażalnika.Szarlotka:-4 duże
jabłka lub 6 małych-
cynamon-1
białko-pół szklanki
wodyJabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry, wrzucamy na patelnię, obficie posypujemy
cynamonem, zalewamy połową szklanki
wody i co jakiś czas mieszamy.W tym czasie
tarta z zamrażalnika idzie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i jest tam przez 10 minut. Wyjmujemy ją i wylewamy na nią masę
jabłkową i wszystko znów wraca do piekarnika na 10-15 minut z tym że przykręcamy temperaturę do 160 stopni.Pod koniec pieczenia ubijamy
białko z 1 łyżką
cukru pudru i rozsmarowujemy po tarcie, i do piekarnika aż się zezłoci (2-3 minuty maksymalnie).
Po wyjęciu polałam
czekoladą roztopioną w kąpieli
wodnej i podałam z
lodami waniliowymi.SMACZNEGO!