Wykonanie
Lekko strawne i bez
grzybów. Pierożki dla dzieci i osób na lekkich dietach. Ciasto bez
mleka i
jajek. Na wigilijną kolację, zamiast uszek z
grzybami i
kapustą, proponuję dla dzieci zgotować słodkie pierożki z
jabłkami. Kształt kwadracików specjalnie pomyślany aby nie było wątpliwości. Z podanych składników ulepiłam ponad 50 pierożków.
Składniki:2 szklanki
mąki 480niepełna szklanka gorącej
wodyłyżka
olejupół łyżeczki
solitrochę
cukrukilka
jabłekDo
maki,
soli i
oleju dolewamy gorącą
wodę i mieszamy. Wpierw nożem lub łyżką dopóki ciasto jest gorące. Następnie wyrabiamy dłonią aż uzyska elastyczność i nie będzie się kleić. Odstawiamy na chwilę przykryte ściereczką.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy odrobiną
cukru (zależy od kwaskowości
jabłek).Ciasto rozwałkowujemy podsypując
mąką. Kroimy na kwadraty. Nakładamy po łyżeczce
jabłek. Zaklejamy. Wrzucamy po kilka do wrzącej, osolonej i osłodzonej
wody. Mieszamy aby nie przywarły do dna. Gotujemy jeszcze 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy cedzakiem.