ßßß Cookit - przepis na „RYBA” NA ŚWIĘTA

„RYBA” NA ŚWIĘTA

nazwa

Wykonanie

Wegetariańskie blogi rozpisują się na temat tego, czym zastąpić rybę na świątecznym stole. Nie mogę odmówić sobie takiej okazji i proponuję „rybę” w galarecie.
Do podrobienia smaku ryby najlpiej użyć kelp (wodorost) i przyprawę do ryb. Problemem może być foremka w kształcie ryby, ale myślę, że sobie z tym poradzicie.
Przepis zawiera duży margines dowolności, gdyż ilość składników będzie zależała od wielkości użytej foremki.
Mam nadzieję, że pomysł Wam się spodoba. Życzę miłego „wędkowania” i przyjemnych wrażeń smakowych.
Składniki:
bulion warzywny
przyprawa do ryb
kelp (wodorost, najczęściej sprzedawany w kapsułkach)
sól, pieprz
por, marchewka, kukurydza
tofu pokrojone w drobną kostkę lub usmażone boczniaki
Warzywa i tofu pokroiłam na drobną kostkę i podsmażyłam na oleju z przyprawami.
Po usmażeniu ułożyłam w foremce na rybę.
Bulion warzywany zagotowałam z przyprawami do ryb, solą, pieprzem i kelp (podrabia smak ryby) oraz agarem, w proporcji 1 szklanka bulionu na 1 łyżeczkę agaru w proszku. Gotujemy ok. 4 min.
Warzywa w foremce zalewamy ugotowanym bulionem i odstawiamy do wystygnięcia i ścięcia się galaretki.
Podajemy z cytrynką.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/ryba-na-swieta