Wykonanie
Wegetariańskie blogi rozpisują się na temat tego, czym zastąpić
rybę na świątecznym
stole. Nie
mogę odmówić sobie takiej okazji i proponuję „rybę” w galarecie.Do podrobienia smaku
ryby najlpiej użyć kelp (wodorost) i
przyprawę do ryb. Problemem może być foremka w kształcie
ryby, ale myślę, że sobie z tym poradzicie.Przepis zawiera duży margines dowolności, gdyż ilość składników będzie zależała od wielkości użytej foremki.Mam nadzieję, że pomysł Wam się spodoba. Życzę miłego „wędkowania” i przyjemnych wrażeń
smakowych.

Składniki:
bulion warzywnyprzyprawa do rybkelp (wodorost, najczęściej sprzedawany w kapsułkach)
sól,
pieprzpor,
marchewka,
kukurydzatofu pokrojone w drobną kostkę lub usmażone boczniakiWarzywa i
tofu pokroiłam na drobną kostkę i podsmażyłam na
oleju z
przyprawami.Po usmażeniu ułożyłam w foremce na
rybę.
Bulion warzywany zagotowałam z
przyprawami do ryb,
solą,
pieprzem i kelp (
podrabia smak
ryby) oraz agarem, w proporcji 1 szklanka
bulionu na 1 łyżeczkę agaru w proszku. Gotujemy ok. 4 min.Warzywa w foremce zalewamy ugotowanym
bulionem i odstawiamy do wystygnięcia i ścięcia się
galaretki.Podajemy z
cytrynką.