Wykonanie
No to jest - zębacz w roli głównej. Po raz pierwszy mam do czynienia z tym "potworkiem". Najpierw zwiedziłam zakątki
wiedzy szukając informacji co to jest ten zębacz i jak najlepiej go przygotować. Nie
powiem miałam małe obawy jak to wszystko wyjdzie i jak będzie smakował. Ale nie taki diabeł straszny jak go malują. A więc przejdźmy do sedna sprawy.Jakiś czas temu trafiły do mnie smakowite
ryby z Delikatesów
Rybnych Gadus . Znalazł się tam
między innymi właśnie zębacz. Delikatesy
Rybne Gadus to firma zajmująca się połowem i obróbką ryb
morskich. Znajdziecie tam
ryby zarówno świeże jak i mrożone a także wędzone. Dla każdego coś pysznego. Posiadają delikatesy
rybne w Warszawie i Trójmieście. A wracając do zębacza - to
ryba bardzo urodziwa, gatunek
ryby okoniokształtnej z rodziny zębaczowatych. Pływa sobie w wodach północnego Oceanu Atlantyckiego i przyległych morzach - także w Bałtyku. Ja dostałam filet z zębacza co mnie bardzo ucieszyło bo wyczytałam, że jak jest ze skórą to nie fajnie pachnie. Należy przed przyrządzaniem zawsze ją zdjąć. Wiele osób o tym nie wie i jak kupi
rybę ze skórą to się zniechęcają. Ja postanowiłam mojego zębacza upiec w piekarniku w towarzystwie warzyw. Jaka jest w smaku - bardzo zdecydowana. Ma soczyste i zwarte
mięso po upieczeniu. Filet nie zawiera ości. Nam ogólnie zębacz smakował, chociaż
powiem, że smak ma inny niż
ryby jakie do tej
pory jadłam, jest taki bardzo
rybny. Z warzywami komponował się znakomicie.Zapraszam :-)Składniki:- 500 g filetu zębacza (z Delikatesów
Rybnych Gadus)- 1 kg
ziemniaków- 3
marchewki- kawałek
pora- 2 ząbki
czosnku- łyżeczka
przyprawy do ryby- kilka gałązek
tymianku-
sól i
pieprz-
olej-
cytryna do skropienia
rybyWykonanie:
Rybę przyprawiamy przyprawą do
ryby,
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Zostawiamy na godzinę.
Ziemniaki myjemy i kroimy na części,
marchewkę obieramy i kroimy w słupki,
czosnek na pół,
por kroimy na paski. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy
ziemniaki,
marchewkę i
por oraz
czosnek. Polewamy
olejem i posypujemy
solą i
pieprzem oraz posiekanym
tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut, 180 stopni. Następnie wkładamy
rybę i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Przekładamy na talerze,
rybę skrapiamy
cytryną.