ßßß
No to jest - zębacz w roli głównej. Po raz pierwszy mam do czynienia z tym "potworkiem". Najpierw zwiedziłam zakątki wiedzy szukając informacji co to jest ten zębacz i jak najlepiej go przygotować. Nie powiem miałam małe obawy jak to wszystko wyjdzie i jak będzie smakował. Ale nie taki diabeł straszny jak go malują. A więc przejdźmy do sedna sprawy.Jakiś czas temu trafiły do mnie smakowite ryby z Delikatesów Rybnych Gadus . Znalazł się tam między innymi właśnie zębacz. Delikatesy Rybne Gadus to firma zajmująca się połowem i obróbką ryb morskich. Znajdziecie tam ryby zarówno świeże jak i mrożone a także wędzone. Dla każdego coś pysznego. Posiadają delikatesy rybne w Warszawie i Trójmieście. A wracając do zębacza - to ryba bardzo urodziwa, gatunek ryby okoniokształtnej z rodziny zębaczowatych. Pływa sobie w wodach północnego Oceanu Atlantyckiego i przyległych morzach - także w Bałtyku. Ja dostałam filet z zębacza co mnie bardzo ucieszyło bo wyczytałam, że jak jest ze skórą to nie fajnie pachnie. Należy przed przyrządzaniem zawsze ją zdjąć. Wiele osób o tym nie wie i jak kupi rybę ze skórą to się zniechęcają. Ja postanowiłam mojego zębacza upiec w piekarniku w towarzystwie warzyw. Jaka jest w smaku - bardzo zdecydowana. Ma soczyste i zwarte mięso po upieczeniu. Filet nie zawiera ości. Nam ogólnie zębacz smakował, chociaż powiem, że smak ma inny niż ryby jakie do tej pory jadłam, jest taki bardzo rybny. Z warzywami komponował się znakomicie.Zapraszam :-)Składniki:- 500 g filetu zębacza (z Delikatesów Rybnych Gadus)- 1 kg ziemniaków- 3 marchewki- kawałek pora- 2 ząbki czosnku- łyżeczka przyprawy do ryby- kilka gałązek tymianku- sól i pieprz- olej- cytryna do skropienia rybyWykonanie:Rybę przyprawiamy przyprawą do ryby, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zostawiamy na godzinę. Ziemniaki myjemy i kroimy na części, marchewkę obieramy i kroimy w słupki, czosnek na pół, por kroimy na paski. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ziemniaki, marchewkę i por oraz czosnek. Polewamy olejem i posypujemy solą i pieprzem oraz posiekanym tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut, 180 stopni. Następnie wkładamy rybę i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Przekładamy na talerze, rybę skrapiamy cytryną.
