Wykonanie
Chyba nikt z nas nie jest w stanie przejść obojętnie obok ulubionego, ulicznego dania Brytyjczyków, czyli
ryby z frytkami. Fish and
chips mieszkańcy Wysp bardzo chętnie kupują w ulicznych barach i stoiskach z jedzenie, zawinięte w świeżą porcję gazety codziennej. My postanowiłyśmy przygotować odrobinę bardziej elegancką (wybrałyśmy
łososia i podałyśmy danie na talerzu) i zdrowszą wersję tego przysmaku. Wybrałyśmy pysznego
łososia, frytki domowej roboty i ... typowy dodatek do
polskich obiadów, czyli zdrową, domową surówkę. Zachęcamy Was wszystkich do przygotowania tego dania we własnych domach!Porcja dla 2 osób
Składniki:-1/2 płata
łososia-4
ziemniaki średniej wielkości-2
marchewki-3
jabłka-mały kawałek
pora-2 łyżki
majonezu-1 łyżeczka
cukru-
sól i
pieprz-1/2
cytryny-
olej do smażenia-
mąka pszenna do obtoczenia
rybySposób przygotowania:1. Zaczniemy od przygotowania świeżej surówki. Obieramy
marchewki,
jabłka i kroimy na drobne kawałki
pora. Ścieramy na grubych oczkach tarki
jabłka (musimy pamiętać o natychmiastowym dodaniu
majonezu i dokładnym wymieszaniu
jabłek, bo inaczej sczernieją!), na mniejszych
marchewki. Mieszamy wszystkie warzywa razem, dodajemy resztę
majonezu. Doprawiamy
cukrem, łyżeczką
pieprzu ziołowego Prymat, i 1/2 łyżeczki
soli. Dodatkowo dla smaku wyciskamy sok z jednego cienkiego plastra
cytryny.2. Płat z
łososia pozbawiamy ości, o ile nie zostały usunięte jeszcze w sklepie. Przyprawiamy z dwóch stron
solą i
pieprzem ziołowym. Obtaczamy z dwóch stron w
mące.3. Obieramy
ziemniaki, kroimy je w słupki, przypominające cienkie plastry (tak jak na zdjęciu, bowiem ten kształt gwarantuje perfekcyjne wysmażenie i chrupkość).4. Teraz przechodzimy do smażenia:
rybę smażymy na rozgrzanym
oleju. Musimy pamiętać aby smażyć ją na niewielkim ogniu, ze wszystkich stron aby zdołała dojść. Łączny czas smażenia to od 7 do 10 minut. Na drugiej patelni w tym samym czasie smażymy frytki. Musimy pamiętać aby je wrzucić na dobrze rozgrzany
olej (koniecznie na patelni musimy być duża jego ilość) i smażymy przewracając ze strony na stronę, bądź też jak wolicie możecie użyć sprawdzonej frytkownicy. Pamiętajcie jednak, aby przygotować frytki z własnoręcznie obranych
ziemniaków, a nie tych sklepowych!5. Podajemy wszystko razem na talerzu, dodatkowo do
ryby należy podać plastry
cytryny.Smacznego!
A oto jak
rybę z frytkami jedzą Brytyjczycy...