ßßß Cookit - przepis na KROKIETY …NA SKRÓTY

KROKIETY …NA SKRÓTY

nazwa

Wykonanie

Ze względu na dużą zawartość błonnika są bardzo sycące, a przy tym dostarczają naszemu organizmowi pełnowartościowego białka i wiele cennych substancji odżywczych.
Soczewica, która jest głównym składnikiem krokietów, jest bogatym źródłem białka roślinnego, jest beztłuszczowa, zawiera kwas foliowy i żelazo.
Kapusta kiszona to znane od wieków źródło witamin B, C, K, oraz m.in . żelaza. Ziemniaki zawierają m.in . witaminę C i rutynę, które sprzyjają pracy naszego serca.
Przepis otrzymałam od koleżanki z branży. Po zrobieniu i spróbowaniu – porażka! Nie byłam w stanie zakończyć jedzenia na jednym, zjadłam 5!
Cieka we czy Wam też tak posmakuje?
Składniki:
1 szklanka soczewicy zielonej
4 ziemniaki średniej wielkości
3 średniej wielkości cebule
1 szklanka poszatkowanych orzechów włoskich
2 szklanki (lub więcej) bułki tartej
1 szklanka posiekanej kapusty kiszonej
sól, pieprz, sproszkowany lub świeży czosnek
tymianek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie razem z soczewicą.
Po ugotowaniu odlewamy nadmiar wody i rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze kuchennym.
Cebulkę bardzo dorbno kroimy, smażymy na złoty kolor i dodajemy do reszty składników.
Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem (opcjonalnie).
Formujemy krokieciki, obtataczamy w bułce tartej albo w siemieniu lnianym (na zdjęciu poniżej dwa sposoby) i smażymy.
Możemy je też zrobić w sposób tradycyjny i dać je jako farsz do naleśników.
Z przepisu wyszło 30 krokietów.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/krokiety-na-skroty