Wykonanie
Ze względu na dużą zawartość błonnika są bardzo sycące, a przy tym dostarczają naszemu organizmowi pełnowartościowego
białka i wiele cennych substancji odżywczych.
Soczewica, która jest głównym składnikiem krokietów, jest bogatym źródłem
białka roślinnego, jest beztłuszczowa, zawiera kwas foliowy i żelazo.
Kapusta kiszona to znane od wieków źródło witamin B, C, K, oraz m.in . żelaza.
Ziemniaki zawierają m.in . witaminę C i rutynę, które sprzyjają pracy naszego
serca.Przepis otrzymałam od koleżanki z branży. Po zrobieniu i spróbowaniu – porażka! Nie byłam w stanie zakończyć jedzenia na jednym, zjadłam 5!Cieka we czy Wam też tak posmakuje?

Składniki:1 szklanka
soczewicy zielonej4
ziemniaki średniej wielkości3 średniej wielkości
cebule1 szklanka poszatkowanych
orzechów włoskich2 szklanki (lub więcej)
bułki tartej1 szklanka posiekanej
kapusty kiszonejsól,
pieprz, sproszkowany lub świeży
czosnektymianek (opcjonalnie)Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie razem z
soczewicą.Po ugotowaniu odlewamy nadmiar
wody i rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze kuchennym.
Cebulkę bardzo dorbno kroimy, smażymy na złoty kolor i dodajemy do reszty składników.Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy
solą,
pieprzem i
tymiankiem (opcjonalnie).Formujemy krokieciki, obtataczamy w
bułce tartej albo w siemieniu lnianym (na zdjęciu poniżej dwa sposoby) i smażymy.Możemy je też zrobić w sposób tradycyjny i dać je jako farsz do naleśników.Z przepisu wyszło 30 krokietów.