ßßß
Składniki:1 szklanka soczewicy zielonej4 ziemniaki średniej wielkości3 średniej wielkości cebule1 szklanka poszatkowanych orzechów włoskich2 szklanki (lub więcej) bułki tartej1 szklanka posiekanej kapusty kiszonejsól, pieprz, sproszkowany lub świeży czosnektymianek (opcjonalnie)Wykonanie:Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie razem z soczewicą.Po ugotowaniu odlewamy nadmiar wody i rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze kuchennym.Cebulkę bardzo dorbno kroimy, smażymy na złoty kolor i dodajemy do reszty składników.Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem (opcjonalnie).Formujemy krokieciki, obtataczamy w bułce tartej albo w siemieniu lnianym (na zdjęciu poniżej dwa sposoby) i smażymy.Możemy je też zrobić w sposób tradycyjny i dać je jako farsz do naleśników.Z przepisu wyszło 30 krokietów.