Wykonanie
Tak, „gołąbki rozmaitości”, bo użyte są tu zupełnie inne składniki niż tradycyjne, zaczynając od
kapusty a kończąc na farszu.
Kapusta pekińka jest wyjątkowo smaczna, a nadzienie z
kaszy gryczanej i pęczaku (można użyć drobniejszą) sprawdziło się idelanie.Składniki:1 szklanka
kaszy gryczanej1 szklanka pęczaku lub
kaszy jęczmiennej w wersji bezglutenowej najlepiej użyć
kaszę jaglaną lub komosę
ryżową(Quinoa)15 dkag
pieczarek1 duża
cebla3 ząbki
czosnkusól,
pieprz1 łyżka zmielonych
suszonych grzybów1 duża
kapusta pekińkasos pomidorowy lub marineraWykonanie:
Cebulę,
pieczarki i
czosnek podsmażamy na
oleju i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Kasze gotujemy na sypko (1 szkalnka
kaszy, 2 szklanki
wody oraz
przyprawy).Po ugotowaniu i usmażeniu wszystko mieszamy razem i doprawiamy do smaku.Odzielamy liście od
kapusty i wkładamy do osolonej gotującej się
wody, trzymamy je tam parę minut, by zmiękły, ale nie przegotowujemy, gdyż wtedy będą się rozrywać przy zawijaniu.Na dno żaroodpornego naczynia dajemy warstwę
sosu pomidorowego,
potem układamy gołabki i polewamy sosem po wierzchu.

Pieczemy w piekarniku w temp. 2o0C. (370 F ) przez ok. 1 godzinę.