Wykonanie
Postanowiłam wypróbować zamiast smażenia, upieczenie naleśników. Pomysł zdecydowanie się udał. Prosto, szybko i tak przy okazji pieczenia
chleba powstał ten przepis. Pycha. Jeśi lubicie naleśniki, to w tej wersji są wyśmienite. Idealny pomysł na śniadanie lub deser i serwujemy naszej rodzince coś wartościowego.Składniki:Ciasto:1 łyżka stołowa siemniena lnianego3/4 szklanka
mąki migdałowej (zmielone
migdały)1/3 szklanki
mąki białej1/3 szklanki
mąki razowejok. 1 1/2 szklanki
mleka roślinnego1/4 szklanki
oleju1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej (opcjonalnie)1 lub 2 łyżki
brązowego cukru lub
mioduZmiksować w blenderze.Nadzienie:1 kostka
tofu (400)g3 łyżki
brązowego cukru trzcinowego lub
miodu1 łyżka
skrobi kukurydzianej1 łyżka
olejuszczypta
soliwaniliaZmiksować w blenderze.Wykonanie:Jedną część ciasta wlewamy do naczynia na tartę i pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut w temp 375F (200C).
Potem dodajemy nadzienie i wylewamy delikatnie resztę ciasta. Na wierzch posypujemy
płatkami migdałowymi i pieczemy ok. 15 – 20min (albo aż się upiecze) w tej samej temperaturze . Podawać z sezonowymi
owocami np
truskawki,
maliny albo mrożone.
