ßßß Cookit - przepis na „Czekoladowa” Pokusa

„Czekoladowa” Pokusa

nazwa

Wykonanie

Tak, to marzenie prawie każdego weganina, żeby zjeść zdrowe, super pyszniaste i do tego absolutnie łatwe do wykonania ciacho! Zgadzacie się ze mną?
Wykonanie tego ciasta zajmuje tylko piętnaście minut, albo i mniej, a potem do piekarnika. W czasie, gdy nam się to marzenie już pięknie piecze robimy ganache, czyli polewę „czekoladową”. Zanim się ciasto upiecze i ostudzi, polewa będzie gotowa i możemy zabłysnąć przed mężem, koleżankami albo… teściową :).
Już widzę Wasze zadowolone minki ale myślę, że największym powodem do radości jest to, że możemy zadbać o zdrowie swoje i swoich najbliższych.
S kładniki:
Składniki suche:
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 szklanki mąki pszennej białej lub orkiszowej
1/4 szklanki karobu (carob)
1/2 szklanki brązowego cukru zmielonego na puder
1/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez aluminum
1 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
szczypta soli
Składniki mokre:
1/2 szklanki mleka migdałowego (przepis na mleko znajdziecie tutaj http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/mleko-z-migdalow/)
1/2 szklanki mleka kokosowego ( możemy kupić w w puszce lub zrobić samemu robimy tak samo jak mleko migdałowe zerknijcie na przepis)*
1/2 szklanki syropu klonowego, agave lub daktylowego
1 łyżeczka wanilii
1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Wykonanie:
Suche składniki mieszamy osobno
Mleka mieszamy z sokiem z cytryny lub octem jabłkowym i odstawiamy na 5 min, następnie łączymy z resztą mokrych składników.
Wymieszane mokre składniki łączymy z suchymi.
Wylewamy na wcześniej przygotowaną tortownicę (posmarowaną olejem i posypaną mąką)
Pieczemy w temperaturze 350F (180)C przez 35-40 min.
Polewa 1:
1/2 szkalnki mleka migdałowego lub sojowego
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki oleju
szczypta soli
2oog karobowych chipsów
Mleko, cukier i olej zagotowujemy, dodajemy karob i mieszamy aż się dobrze rozpuści.
Odstawiamy do wystygnięcia na ok. 30 min. mieszając od czasu do czasu. Polewa będzie gęsta i lejąca( patrz zdjęcia)
Najlepiej polewać ciasto tuż przed podaniem.
Jeżeli nie mamy karobowych chipsów możemy zrobić polewę numer 2
lub polewa 2:
3/4 szklanki karobu
3/4 szklanki syropu klonowego
1/3 szklanki oleju kokosowgo
2-3 łyżki masła migdałowego lub z nerkowców. (almond butter lub cashew butter)
Syrop i karob mieszamy razem, podgrzewamy i dodajmy olej kokosowy+ masło migdałowe, mieszamy aż się rozpuszczą. Powinna z tego wyjść gęsta polewa, jeżeli nie, to wtedy proponuję polewanie polewą już indywidualnych porcji na talerzykach. Zawsze to jakieś rozwiązanie.
*Jeżeli mamy bardzo gęste mleko kokosowe trzeba będzie go użyć więcej o 0,5 szklanki.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/czekoladowa-pokusa