Wykonanie
Macie tak czasami, że w domu brakuje
jajek i/lub
mleka, a wam niemiłosiernie chce się czegoś słodkiego? U mnie ostatnio jest to na porządku dziennym... Ale wtedy właśnie piekę te muffiny. Mięciutkie i wyrośnięte.
Mleko w przepisie można śmiało zastąpić np.
mlekiem sojowym czy
ryżowym albo naparem z
kawy.Składniki-1,5 szkl.
mąki pszennej-1 szkl.
brązowego cukru-2 łyżki
kakao-łyżeczka
proszku do pieczenia-łyżeczka
sody oczyszczonej-szczypta
soli-1 szkl.
mleka-6 łyżek
oleju-opcjonalnie dodatki (u mnie
wiśnie ze słoika domowej roboty)PrzygotowanieSuche składniki wymieszać w 1 misce, mokre w drugiej. Wszystko razem połączyć i wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki. Piec ok. 20 minut w temp. 180st.
Smacznego! :-)