ßßß Cookit - przepis na WEGAŃSKIE CIASTO DYNIOWE Z POLEWĄ DAKTYLOWĄ

WEGAŃSKIE CIASTO DYNIOWE Z POLEWĄ DAKTYLOWĄ

nazwa

Wykonanie

To ciasto to takie preludium bożonarodzeniowych wypieków. Korzenne, wilgotne, ale nie ciężkie. Jego wykonanie zajmie Wam dosłownie chwilę - wystarczy wszystko wymieszać łyżką.
Zwieńczenie ciasta, czyli polewa daktylowa, to istna czekoladowa ambrozja. Radzę przyrządzić jej trochę więcej i ulokować w lodówce. Przyda się jako smarowidło do chleba czy naleśników.
Składniki (tortownica 22 cm):
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu'
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szk lanka p urée z dy ni
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka roślinnego na krem:
1/2 szklanki daktyli
3 łyżki mleka roślinnego
3 łyżki kakao
szczypta soli
1/3 szklanki orzechów laskowych do posypania
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a w małej mokre. Mokre składniki wrzucić do suchych i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy i piec w 175 stopniach 45-60 min, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
W międzyczasie daktyle zalać wodą i odstawi na 15-30 min., a potem odcedzić, dodać resztę składników kremu (oprócz orzechów) i zmiksować ręcznym blenderem.
Upieczone, ostudzone ciasto posmarować kremem i posypać podprażonymi na suchej patelni orzechami laskowymi.
Smacznego!
przepis pochodzi z książki Marty Dymek "Jadłonomia", nieco zmieniłam proporcje
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2015/10/weganskie-ciasto-dyniowe-z-polewa.html