ßßß

S kładniki:Składniki suche:1/2 szklanki mąki pszennej razowej1/2 szklanki mąki pszennej białej lub orkiszowej1/4 szklanki karobu (carob)1/2 szklanki brązowego cukru zmielonego na puder1/4 łyżeczki kardamonu1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia bez aluminum1 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanejszczypta soliSkładniki mokre:1/2 szklanki mleka migdałowego (przepis na mleko znajdziecie tutaj http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/mleko-z-migdalow/)1/2 szklanki mleka kokosowego ( możemy kupić w w puszce lub zrobić samemu robimy tak samo jak mleko migdałowe zerknijcie na przepis)*1/2 szklanki syropu klonowego, agave lub daktylowego1 łyżeczka wanilii1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytrynyWykonanie:Suche składniki mieszamy osobnoMleka mieszamy z sokiem z cytryny lub octem jabłkowym i odstawiamy na 5 min, następnie łączymy z resztą mokrych składników.Wymieszane mokre składniki łączymy z suchymi.Wylewamy na wcześniej przygotowaną tortownicę (posmarowaną olejem i posypaną mąką)Pieczemy w temperaturze 350F (180)C przez 35-40 min.Polewa 1:1/2 szkalnki mleka migdałowego lub sojowego2 łyżki brązowego cukru2 łyżeczki olejuszczypta soli2oog karobowych chipsówMleko, cukier i olej zagotowujemy, dodajemy karob i mieszamy aż się dobrze rozpuści.Odstawiamy do wystygnięcia na ok. 30 min. mieszając od czasu do czasu. Polewa będzie gęsta i lejąca( patrz zdjęcia)Najlepiej polewać ciasto tuż przed podaniem.Jeżeli nie mamy karobowych chipsów możemy zrobić polewę numer 2lub polewa 2:3/4 szklanki karobu3/4 szklanki syropu klonowego1/3 szklanki oleju kokosowgo2-3 łyżki masła migdałowego lub z nerkowców. (almond butter lub cashew butter)Syrop i karob mieszamy razem, podgrzewamy i dodajmy olej kokosowy+ masło migdałowe, mieszamy aż się rozpuszczą. Powinna z tego wyjść gęsta polewa, jeżeli nie, to wtedy proponuję polewanie polewą już indywidualnych porcji na talerzykach. Zawsze to jakieś rozwiązanie.*Jeżeli mamy bardzo gęste mleko kokosowe trzeba będzie go użyć więcej o 0,5 szklanki.
