Wykonanie
Słodkie
ziemniaki to raczej mało popularne warzywo w Polsce. Jak sama nazwa wskazuje są one słodkie, przypominają trochę w smaku i kolorze
marchewkę. Są dobrym źrodłem potasu, wapnia i betakarotenu. Betakaroten przetwarzany na wit. A zapobiega np. starzeniu się skóry.Proponujemy ciasto właśnie z tym ziemniaczkiem (zastąpi
jajka), z nadzieniem
migdałowym i karobowym (mączka z
chlebka świętojańskiego).Składniki:1 1/3 szklanki
mąki pszennej razowej1 1/3 szklanki
maki pszennej białej1/2 szklanki
mleka migdałowego (lub innego
mleka roślinnego)1/2 szklanki ugotowanego słodkiego
ziemniaka2 łyżki
olejuszczypta
soli2 łyżki suchych
drożdży1/ 3 szklanki
wodybrązowy cukier lub
syrop agaveWykonanie:
Drożdże i
cukier mieszamy w ciepłej wodzie i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy suche składniki.W blenderze miksujemy:
mleko, ugotowany słodki
ziemniak,
olej i
sól.Mokre i suche składniki mieszamy razem. Odstawimy do wyrośnięcia.Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto, nakładamy nadzienie i zwijamy. Pieczemy w temp. 360F (180C) ok. 30 do 40 min.

Nadzienie:Miksujemy
migdały, ok 1,5 szklaniki, na „mąkę,” dodajemy ciemny
cukier (albo
syrop z agave, może być słodki
dżem, albo
daktyle), trochę
wody i
cynamon. Dzielimy nadzienie na dwie części i do drugiej dodajemy 2 łyżeczki karobu.

.

Foto M. Bojko