Wykonanie
Czasami lubię upiec
chleb, który jest naturalnie wzbogacony dużą ilością antyoksydantów, witamin, błonnika, itp. Dodatkiem będą starożytne nasiona przyszłości, jak czasami nazywane są nasiona Chia. To nie koniec, dodatkiem jest również
ryż peruwiański, który został ogłoszony przez FAO super ziarnem. Rok 2013 jest „Międzynarodowym Rokiem Quinoa.”Przebogata kanapka zrobiona z takiego
pieczywa nie potrzebuje wiele, no może tylko dobrze dojrzałe
awokado z
cebulką…Czyli po raz kolejny zdrowe, smaczne i pożywne.Składniki:2/3 szklanki
mąki z
ryżu peruwiańskiego (quinoa)1/5 lub 1/4 szklanki nasion chia, zalać 1/2 szklanką ciepłej
wody2 3/4 szklanki
mąki pszennej razowej1 1/2 szkalnki
mąki żytniej1 szklanka
mąki pszennej białej1 szklanka
mleka sojowego domowej roboty1 3/4 szklanki
wody2 łyżki suchych
drożdżyDrożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku. Suche składniki mieszamy razem.Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, wygniatamy ok. 5 min. i odstawiamy do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu mieszamy dokładnie, formujemy
bagietki 2 długie i jedną okrągłą, posypujemy
ziołami i ziarnem
sezamu.Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia – ma podwoić swoją objętość.Pieczemy w piekarniku w temp 365 F (180 C) ok. 30-40 min.

Wieniec
bagietkowy to dzieło mojej córki
