Wykonanie
Bagietki idealne. Mocno chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Przepis jest uniwersalny, więc można z niego upiec
chleb, mini-
bagietki lub bułeczki. Polecam :-)Składniki na około 8
bagietek:540 g pszennego zakwasu680 g
mąki pszennej10 g
drożdży świeżych lub 5 g
drożdży suchych275 ml
wody12 g
soliWszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i przy pomocy haka wyrabiać na niskich obrotach, przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości na około 2 godziny. Można również ciasto pozostawić na noc do wyrośnięcia w lodówce, a rano tylko formować
bagietki i piec (ja tak robię).Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować
bagietkę około 40 cm długości i umieścić na oprószonej
mąką specjalnej blaszce do pieczenia
bagietek, lub na płótnie, oddzielając poszczególne
bagietki od siebie zakładką z tegoż płótna, by się nie dotykały.Przykryć i pozostawić na około 30 minut do napuszenia w temperaturze 25ºC, lub dłużej, zwłaszcza, jeśli ciasto było wyciągnięte z lodówki lub pozostawione są w temperaturze niższej niż 25ºC. Powinny mniej więcej podwoić objętość.
Bagietki przełożyć na blaszkę (jeśli nie były na niej wcześniej).
Ostrym nożem lub żyletką naciąć kilkakrotnie, piec z parą w najwyższej temperaturze piekarnika (250ºC) przez około 20 - 25 minut, odwracając w połowie pieczenia na druga stronę (niekoniecznie, ja tego nie robię).Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :)

P rzepis pochodzi z 'Bourke Street Bakery' (autorzy: Paul Allam i David McGuinness). Przepis uprościłam.