ßßß
Porcja dla ok. 3 osób.Składniki:Grzanki3 kromki chleba tostowego2 łyżki masłapół łyżeczki cynamonu2 szczypty soliodrobina pieprzuZupa1 łyżka masła2 średnie żółte papryki1 szalotka1 ząbek czosnku400 ml bulionu warzywnego200 ml białego wina1,5 łyżki dobrej musztardy100 ml półtłustej śmietany2 żółtkasól, pieprz do smakuPrzygotowanie:GrzankiMasło roztapiamy na patelni. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Chleb kroimy w kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym maśle, często mieszając, aż będą chrupiące i złociste.ZupaPaprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek poszatkować. W głębokim rondlu rozgrzać masło i wrzucić warzywa. Podsmażać przez chwilę. Następnie wlać wino i bulion. Gotować 15 minut. Dodać musztardę i zmiksować. (Jeśli chcemy pozbyć się skórek z papryki zamiast miksować, możemy przetrzeć zupę przez sito). W miseczce rozmieszać dokładnie śmietanę z żółtkami. Dodać 3 łyżki zupy i jeszcze raz rozmieszać. Wlać powoli zawartość miseczki do zupy cały czas mieszając. Można podgrzać, uważając aby nie doprowadzić do wrzenia. Rozlać zupę do miseczek i ozdobić grzankami.