Wykonanie
poniedziałek, 7 Luty 2011, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Delikatna zupa krem o ciekawym smaku. Zjadłam, mimo że nie przepadam za
kapustą. Przepis z gazetki Moje Gotowanie poleca.Porcja zdecydowanie za duża, chyba że macie ochotę jeść ją przez kilka dni;) Jeśli zdecyduję się kiedyś na powtórkę to tylko z połowy podanych składników.

Składniki:5
ziemniaków5 szklanek
bulionu drobiowegomała główka
kapusty białej albo włoskiejszczypta startej
gałki muszkatołowejsok z cytryny1/2 szklanki
śmietany 18 %1
żółtkoposiekany
koperek5 dag
żółtego serasól,
pieprz,
cukierZiemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Kapustę szatkujemy. Zalewamy warzywa gorącym
bulionem, gotujemy do miękkości a następnie miksujemy. Przyprawiamy do smaku
gałką muszkatołową,
cukrem i
sokiem z cytryny.
Śmietanę mieszamy z
żółtkiem, wlewamy do zupy i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy, uważając aby nie zagotować. Przed podaniem posypujemy
koperkiem i startym
żółtym serem (ja z
sera zrezygnowałam).* możemy dodać do zupy również szczyptę mielonego
kminku