ßßß Cookit - przepis na Kapuśniaczek ze śmietaną

Kapuśniaczek ze śmietaną

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 7 Luty 2011, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Delikatna zupa krem o ciekawym smaku. Zjadłam, mimo że nie przepadam za kapustą. Przepis z gazetki Moje Gotowanie poleca.
Porcja zdecydowanie za duża, chyba że macie ochotę jeść ją przez kilka dni;) Jeśli zdecyduję się kiedyś na powtórkę to tylko z połowy podanych składników.
Składniki:
5 ziemniaków
5 szklanek bulionu drobiowego
mała główka kapusty białej albo włoskiej
szczypta startej gałki muszkatołowej
sok z cytryny
1/2 szklanki śmietany 18 %
1 żółtko
posiekany koperek
5 dag żółtego sera
sól, pieprz, cukier
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Zalewamy warzywa gorącym bulionem, gotujemy do miękkości a następnie miksujemy. Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, cukrem i sokiem z cytryny. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, wlewamy do zupy i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy, uważając aby nie zagotować. Przed podaniem posypujemy koperkiem i startym żółtym serem (ja z sera zrezygnowałam).
* możemy dodać do zupy również szczyptę mielonego kminku
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/zupy/kapusniaczek-ze-smietana