poniedziałek, 13 Czerwiec 2011, autor: blue_megi, 8 Komentarzy »Ciekawy pomysł na faszerowane piersi z kurczaka. Przepis z kuchni greckiej. Farsz z powodzeniem możemy też zastosować jako dodatek do makaronu i przygotować z nim na przykład pyszne spaghetti.Składniki:6 filetów z piersi z kurczaka0,5 kg szpinaku (może być mrożony)200 g sera typu fetałyżka oliwy3 łyżki śmietany2 łyżki posiekanej natki pietruszkisos:2 łyżki masła2 łyżki mąki200 ml bulionu drobiowego200 ml wytrawnego białego winaSzpinak podgrzewamy w rondlu i odstawiamy do wystygnięcia. Ser rozdrabniamy widelcem i mieszamy ze szpinakiemW filetach ostrożnie nacinamy głębokie kieszenie, wypełniamy je szpinakowo-serowym farszem i spinamy wykałaczkami. Posypujemy solą i pieprzem.W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy piersi z kurczaka, aż zbrązowieją.Przygotowujemy sos:W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż zabulgocze. Stopniowo dolewamy bulion i wino. Cały czas mieszamy, aż sos zacznie wrzeć i zgęstnieje.Polewamy kurczaka sosem i dusimy pod przykryciem 25 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą i zagrzeją.Smacznego.