ßßß Cookit - przepis na Kurczak ze szpinakiem i fetą

Kurczak ze szpinakiem i fetą

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 13 Czerwiec 2011, autor: blue_megi, 8 Komentarzy »
Ciekawy pomysł na faszerowane piersi z kurczaka. Przepis z kuchni greckiej. Farsz z powodzeniem możemy też zastosować jako dodatek do makaronu i przygotować z nim na przykład pyszne spaghetti.
Składniki:
6 filetów z piersi z kurczaka
0,5 kg szpinaku (może być mrożony)
200 g sera typu feta
łyżka oliwy
3 łyżki śmietany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml bulionu drobiowego
200 ml wytrawnego białego wina
Szpinak podgrzewamy w rondlu i odstawiamy do wystygnięcia. Ser rozdrabniamy widelcem i mieszamy ze szpinakiem
W filetach ostrożnie nacinamy głębokie kieszenie, wypełniamy je szpinakowo-serowym farszem i spinamy wykałaczkami. Posypujemy solą i pieprzem.
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy piersi z kurczaka, aż zbrązowieją.
Przygotowujemy sos:
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż zabulgocze. Stopniowo dolewamy bulion i wino. Cały czas mieszamy, aż sos zacznie wrzeć i zgęstnieje.
Polewamy kurczaka sosem i dusimy pod przykryciem 25 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą i zagrzeją.
Smacznego.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/drob/kurczak-ze-szpinakiem-i-feta