Wykonanie

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować coś z kuchni greckiej. Przepyszne delikatne
piersi kurczaka z farszem na bazie
szpinaku i
sera feta. Całość uzupełnia przepyszny sos z dodatkiem
białego wina. Pyyycha i nie wiem co lepsze ... czy
mięso czy sos.... Polecam Wam baaaardzo :)Składniki:500g
szpinaku (mrożony już rozdrobniony)1 ząbek
czosnku100g
sera feta4
filety z kurczaka1 łyżka
oliwy80 ml
śmietany 30%2 łyżki posiekanej świeżej
pietruszkiskładniki na sos:60g
masła2 łyżki
mąki pszennej250 ml
bulionu drobiowego250 ml białego
wytrawnego winaSzpinak wrzucić na patelnię i chwilę podgrzewać. Dodać przeciśnięty
czosnek. Jak już jest gotowy zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnego dodać
fetę rozgniecioną widelcem. Wymieszać.
Piersi kurczaka umyć, osuszyć i ponacinać głęboko tworząc rodzaj kieszeni. Wypełnić je farszem
szpinakowym i dokładnie spiąć zamykając wykałaczkami.Na patelni rozgrzać
olej i filety obsmażyć z obu stron aż zbrązowieją.W rondelku rozpuścić
masło, dodać
mąkę i mieszać do momentu aż pojawią się bąbelki. Zdjąć z ognia, dodać powoli cały czas mieszając
bulion i
wino. Dokładnie rozmieszać, ponownie postawić na ogniu i zagotować.Piersi opruszyć świeżo zmielonym
kolorowym pieprzem i polać sosem. Przykryć i dusić ok 25 minut. Po tym czasie dodać
śmietankę i posiekaną
pietruszę. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać.Podawać na półmisku polane sosem i z listkami zielonej
pietruszkiSmacznego :)



inspiracja: "Podróże kulinarne - kuchnia grecka"