ßßß Cookit - przepis na Piersi z kurczaka faszerowane fetą i szpinakiem duszone w sosie z białym winem

Piersi z kurczaka faszerowane fetą i szpinakiem duszone w sosie z białym winem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować coś z kuchni greckiej. Przepyszne delikatne piersi kurczaka z farszem na bazie szpinaku i sera feta. Całość uzupełnia przepyszny sos z dodatkiem białego wina. Pyyycha i nie wiem co lepsze ... czy mięso czy sos.... Polecam Wam baaaardzo :)
Składniki:
500g szpinaku (mrożony już rozdrobniony)
1 ząbek czosnku
100g sera feta
4 filety z kurczaka
1 łyżka oliwy
80 ml śmietany 30%
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
składniki na sos:
60g masła
2 łyżki mąki pszennej
250 ml bulionu drobiowego
250 ml białego wytrawnego wina
Szpinak wrzucić na patelnię i chwilę podgrzewać. Dodać przeciśnięty czosnek. Jak już jest gotowy zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnego dodać fetę rozgniecioną widelcem. Wymieszać.
Piersi kurczaka umyć, osuszyć i ponacinać głęboko tworząc rodzaj kieszeni. Wypełnić je farszem szpinakowym i dokładnie spiąć zamykając wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać olej i filety obsmażyć z obu stron aż zbrązowieją.
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać do momentu aż pojawią się bąbelki. Zdjąć z ognia, dodać powoli cały czas mieszając bulion i wino. Dokładnie rozmieszać, ponownie postawić na ogniu i zagotować.
Piersi opruszyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i polać sosem. Przykryć i dusić ok 25 minut. Po tym czasie dodać śmietankę i posiekaną pietruszę. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać.
Podawać na półmisku polane sosem i z listkami zielonej pietruszki
Smacznego :)
inspiracja: "Podróże kulinarne - kuchnia grecka"
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/04/piersi-z-kurczaka-faszerowane-feta-i.html