Wykonanie
Składniki4 porcje4
jajka1 dojrzałe
awokado, obrane i pokrojone w kostkę1/2 ząbku
czosnku4 pełne łyżki tartego
sera Provolone + dodatkowo do posypania1/3 szklanki oderwanych listków świeżego
lubczyku + do dekoracjigarść świeżego, młodego
szpinaku, opłukanego i osuszonego
sól i
pieprz2 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie
Jaja ugotować twardo w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki
octu, odcedzić, zalać zimną
wodą i stłuc skorupkę.
Jajka zostawić na kilka minut w zimnej wodzie a następnie obrać i przekroić na połówki.
Żółtka włożyć do pojemnika blendera, dodać
awokado,
czosnek, tarty
ser,
lubczyk oraz
szpinak. Zmiksować na gładki mus. Doprawić
solą oraz świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.Mus przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć go do
białek jaj tworząc spiralki. Posypać resztą tartego
sera, skropić
oliwą z oliwek, udekorować listkami
lubczyku.