Wykonanie
Składniki4 - 5 średnich
jabłek3 szklanki
maki pszennej razowej*2 łyżki
kakao2 łyżeczki
cynamonuopakowanie
przyprawy piernikowej50 g ciemnej
czekolady 70%, drobno posiekanej1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej3
jajka (w temperaturze pokojowej)1/2 szklanki płynnego
miodu1 szklanka
oliwy extra verginePolewa czekoladowa: 100 g ciemnej
czekolady 70%, roztopionej z 1 łyżką
oliwy extra vergine i 1 łyżeczką
przyprawy piernikowejPotrzebna będzie: forma keksowa o wymiarach około 8,5 cm x 27 cm (mierzona po dnie), posmarowana
oliwą extra vergine i wysypana
otrębami żytnimi lub pszennymi* 1 szklanka = 250 ml, 1 szklanka
mąki razowej = 144 gPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 170 stopni.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić. W dużej misce dokładnie wymieszać
mąkę razową z
kakao,
cynamonem,
przyprawą piernikową (pozostawić 1 łyżeczkę na polewę),
czekoladą i
sodą, odstawić.Oddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę, odstawić.
Żółtka miksować przez około 4 - 5 minut, aż staną się puszyste. Stopniowo wlewając
miód miksować dalej przez około 3 - 4 minuty. Wymieszać z
oliwą extra vergine.Przelać do miski z
mąką i bardzo delikatnie wymieszać łyżką, następnie połączyć z pianą z
białek a na koniec z
jabłkami.Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut. Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce. Po 15 minutach wyjąć ciasto z formy i przełożyć na metalową kratkę. Polać polewą, pokroić po całkowitym ostudzeniu. Przez pierwszą dobę można przechowywać w papierowej torbie lub lnianym woreczku poza lodówką, później ciasto najlepiej trzymać w lodówce.
