ßßß Cookit - przepis na Razowe ciasto piernikowe z jabłkami i czekoladą

Razowe ciasto piernikowe z jabłkami i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 - 5 średnich jabłek
3 szklanki maki pszennej razowej*
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
opakowanie przyprawy piernikowej
50 g ciemnej czekolady 70%, drobno posiekanej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
1/2 szklanki płynnego miodu
1 szklanka oliwy extra vergine
Polewa czekoladowa: 100 g ciemnej czekolady 70%, roztopionej z 1 łyżką oliwy extra vergine i 1 łyżeczką przyprawy piernikowej
Potrzebna będzie: forma keksowa o wymiarach około 8,5 cm x 27 cm (mierzona po dnie), posmarowana oliwą extra vergine i wysypana otrębami żytnimi lub pszennymi
* 1 szklanka = 250 ml, 1 szklanka mąki razowej = 144 g
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić. W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę razową z kakao, cynamonem, przyprawą piernikową (pozostawić 1 łyżeczkę na polewę), czekoladą i sodą, odstawić.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka miksować przez około 4 - 5 minut, aż staną się puszyste. Stopniowo wlewając miód miksować dalej przez około 3 - 4 minuty. Wymieszać z oliwą extra vergine.
Przelać do miski z mąką i bardzo delikatnie wymieszać łyżką, następnie połączyć z pianą z białek a na koniec z jabłkami.
Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut. Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce. Po 15 minutach wyjąć ciasto z formy i przełożyć na metalową kratkę. Polać polewą, pokroić po całkowitym ostudzeniu. Przez pierwszą dobę można przechowywać w papierowej torbie lub lnianym woreczku poza lodówką, później ciasto najlepiej trzymać w lodówce.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/salatki_jablka/razowe_ciasto_piernikowe_z_jablkami/przepis.html