ßßß Cookit - przepis na Piernik 2014

Piernik 2014

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Tort jabłkowy z bitą śmietaną
Gulasz z karkówki pieczarek i ... »
Pyszny piernik , zapach korzenny unosi się w domu , aż miło się robi . Przedsmaki Bożego Narodzenia zachęcają do przygotowania wcześniej tych pyszności .
200 g masła
1 szklanka brązowego cukru
( zmieliłam go )
3 łyżki miodu
•6
łyżek powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
2 jajka
350 g mąki pszennej
Dodatkowo:
czekolada gorzka 150 gram
cukier trzcinowy zmielony pól szklanki
biała czekolada w postaci płaskich kuleczek do dekoracjii
Przygotowanie :
Do garnka włożyłam masło rozpuściłam je z cukrem trzcinowym ( cukier trzcinowy zmieliłam ).
Dodałam powidła śliwkowe oraz przyprawę do piernika kakao i cynamon .
Poczekałam , aż przestygnie i dodałam sodę i jaja rozbełtane , wymieszałam do połączenia składników .
Mąkę przesiałam i dodawałam do masy , mieszając cały czas , tak aby nie powstały grudki.
Wysmarowałam blaszkę margaryna , obsypałam mąką i wtedy przelałam ciasto piernikowe.
Piekłam 50 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu polałam rozpuszczoną czekoladą z cukrem trzcinowym i udekorowałam białą czekoladą w postaci płaskich kuleczek.
Miałam przyjemność dostać od Przyjemne gotowanie 2 sztuki talerzy . Bardzo delikatne i wytrzymałe z motywem kwiatowym .
Szkło ma mleczny kolor jest idealne do mycia i błyszczy się :) Myłam talerze w zmywarce i spokojnie dalej będę myła , ponieważ można śmiało wkładać i nie martwic się , że coś się stanie . Wymiary: 20,5 cm x 30 cm .
Jak widzicie piernik cały wchodzi na talerz i wygląda bardzo gustownie . Talerze świetnie nadają się na różne okazję .
czwartek, 06 listopada 2014, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/11/Piernik-2014-1.html