ßßß Cookit - przepis na Wiśniowe ciasto z kruszonką

Wiśniowe ciasto z kruszonką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
żółtka 2 sztuk
margaryna 1 kostek
cukier 240 gramów
sok z wiśni 500 mililitrów
budyń waniliowy 1 sztuk
wiśnie 500 gramów
cukier puder 1 łyżek stołowych
listki mięty według uznania
Wykonanie:
Wiśnie oczyścić i wydrolować. Wymieszać budyń z 40g cukru oraz z 6 łyżkami soku wiśniowego i wlać na gotujący się pozostały sok, mieszając, zagotować. Dodać wiśnie, ostudzić.
Przesianą mąkę wymieszać z 200g cukru, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać margarynę i żółtka i zagnieść ciasto na kruszonkę. 2/3 ciasta nałożyć na spód średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i ugnieść palcami. Na spodzie rozłożyć masę owocową i posypać resztą kruszonki. piec w 200 stopniach ok. 40 minut, ostudzić. Posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8967/Wisniowe-ciasto-z-kruszonka