Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
cukier 120 gramów
margaryna 0,5 kostek
jajka 1 sztuk
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
cukier 1 sztuk
olejek waniliowy 5 krople
mleko 1 łyżek stołowych
cukier puder według uznania
wiśnie 500 gramów
galaretka wisniowa 1 sztuk
konfitura wiśniowa 4 łyżek stołowych
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżek stołowychWykonanie:Przesiana
mąkę posiekać z
margaryną, dodać
cukier,
jajko,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy, zapach oraz łyżkę
mleka i zagnieść gładkie kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 60 minut do lodówki. Rozwałkować i wylepić nim dno średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, formując wysoki brzeg. Następnie brzegi zawinąć tak, aby powstał koszyczek. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach, ostudzić.
Konfiturę wymieszać z posiekana
skórką pomarańczową i posmarować dno ciasta, wyłożyć oczyszczone, wydrylowane
wiśnie i zalać tężejącą
galaretką, rozpuszczoną w półtorej szklanki gorącej
wody. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: