ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomigdały 150 gramóworzechy laskowe 100 gramówpistacje niesolone 100 gramówmieszanka keksowa 50 gramówolej arachidowy 2 łyżek stołowychbiałka 8 sztukmiód 500 gramówaromad migdałowy 1 kropleopłatki prostokątne duże 10 sztukWykonanie:Obrane migdały, pistacje i orzechy uprażyć na suchej patelni. Ostudzone wymieszać z olejem i mieszanką keksową. Miód podgrzewać 25 minut na małym ogniu, mieszając, aż stanie się bardzo gęsty. Białka ubić na sztywna pianę. Przełożyć do garnka, a ten wstawić do większego naczynia z gotującą się wodą. Do białek powoli wlewać ciepły miód i ubija c je 30 minut, aż masa zyska kremową konsystencję. Wymieszać z bakaliami aromatem i jeszcze chwile ubijać.Połowę opłatków ułożyć obok siebie na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować masa nugatową. przykryć resztą opłatków i zostawić na 24 godziny do zastygnięcia. Stężałe pokroić na małe prostokąty lub kwadraty.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia HiszpańskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: