Wykonanie
« Powrót  Turron

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
migdały 150 gramów
orzechy laskowe 100 gramów
pistacje niesolone 100 gramówmieszanka keksowa 50 gramów
olej arachidowy 2 łyżek stołowych
białka 8 sztuk
miód 500 gramów
aromad migdałowy 1 kropleopłatki prostokątne duże 10 sztukWykonanie:Obrane
migdały,
pistacje i
orzechy uprażyć na suchej patelni. Ostudzone wymieszać z
olejem i mieszanką keksową.
Miód podgrzewać 25 minut na małym ogniu, mieszając, aż stanie się bardzo gęsty.
Białka ubić na sztywna pianę. Przełożyć do garnka, a ten wstawić do większego naczynia z gotującą się
wodą. Do
białek powoli wlewać ciepły
miód i ubija c je 30 minut, aż masa zyska kremową konsystencję. Wymieszać z
bakaliami aromatem i jeszcze chwile ubijać.Połowę opłatków ułożyć obok siebie na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować masa nugatową. przykryć resztą opłatków i zostawić na 24 godziny do zastygnięcia. Stężałe pokroić na małe prostokąty lub kwadraty.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia HiszpańskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: