ßßß
W Hiszpanii tradycyjnym produktem bożonarodzeniowym jest turron, czyli nugat. Produkowane są nugaty twarde i miękkie, o różnych smakach i z różnymi dodatkami. Te desery równie popularne są we Włoszech czy Francji. U nas nie ma takiej świątecznej tradycji, ale w tym roku postanowiłam to zmienić i na moim stole, wśród innych słodkości pojawi się właśnie nugat.
Proporcje na formę 12 x 20 cmCzas przygotowania: 120 minutSkładniki:60 g migdałów60 g orzechów laskowych100 g pistacji80 g suszonych wiśni170 g płynnego miodu100 g cukru1 białkoszczypta solikilka herbatników
Wykonanie:Pistacje, migdały i orzechy prażymy na suchej patelni. Przesypujemy do miski, a gdy lekko przestygną pozbywamy się suchych skórek, które odpadły z orzechów. Wiśnie kroimy na mniejsze kawałki.W garnuszku podgrzewamy miód z 90 g cukru, mieszamy aż się cukier rozpuści i gotujemy na malutkim ogniu przez 20 minut.Formę skrapiamy wodą i wykładamy folią spożywczą, tak aby wystawała z formy na tyle, żeby potem można było nią zawinąć nugat. Dno formy wykładamy herbatnikami.W czystej misce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pozostałe 10 g cukru. Gorący syrop wlewamy cieniutkim strumieniem do białka, cały czas ubijając. Masę ubijamy kolejne 5 minut. Dodajemy do niej bakalie i delikatnie mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta, bo tylko wtedy stwardnieje po wystudzeniu. Powinna mieć konsystencję bardzo gęstego karmelu. Jeśli jest rzadsza przekładamy ją z powrotem do garnuszka i na bardzo małym ogniu odparowujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Gorąca masę przekładamy do formy, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na kilka godzin. Gdy masa będzie twarda wyjmujemy ją z folii, odwijamy z folii i kroimy.Masę z wierzchu też można przykryć herbatnikami, wtedy będzie się mniej kleić.