Wykonanie
Pin It

W Hiszpanii tradycyjnym produktem bożonarodzeniowym jest turron, czyli nugat. Produkowane są nugaty twarde i miękkie, o różnych smakach i z różnymi dodatkami. Te desery równie popularne są we Włoszech czy Francji. U nas nie ma takiej świątecznej tradycji, ale w tym roku postanowiłam to zmienić i na moim
stole, wśród innych słodkości pojawi się właśnie nugat.

Proporcje na formę 12 x 20 cmCzas przygotowania: 120 minutSkładniki:60 g
migdałów60 g
orzechów laskowych100 g
pistacji80 g suszonych
wiśni170 g płynnego
miodu100 g
cukru1
białkoszczypta
solikilka
herbatników
Wykonanie:
Pistacje,
migdały i
orzechy prażymy na suchej patelni. Przesypujemy do miski, a gdy lekko przestygną pozbywamy się suchych skórek, które odpadły z
orzechów.
Wiśnie kroimy na mniejsze kawałki.W garnuszku podgrzewamy
miód z 90 g
cukru, mieszamy aż się
cukier rozpuści i gotujemy na malutkim ogniu przez 20 minut.Formę skrapiamy
wodą i wykładamy folią spożywczą, tak aby wystawała z formy na tyle, żeby
potem można było nią zawinąć nugat. Dno formy wykładamy
herbatnikami.W czystej misce ubijamy
białko ze szczyptą
soli na sztywną pianę, dodając pozostałe 10 g
cukru. Gorący
syrop wlewamy cieniutkim strumieniem do
białka, cały czas ubijając. Masę ubijamy kolejne 5 minut. Dodajemy do niej
bakalie i delikatnie mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta, bo tylko wtedy stwardnieje po wystudzeniu. Powinna
mieć konsystencję bardzo gęstego karmelu. Jeśli jest rzadsza przekładamy ją z powrotem do garnuszka i na bardzo małym ogniu odparowujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Gorąca masę przekładamy do formy, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na kilka godzin. Gdy masa będzie twarda wyjmujemy ją z folii, odwijamy z folii i kroimy.Masę z wierzchu też można przykryć
herbatnikami, wtedy będzie się mniej kleić.