ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegotruskawki 1,5 kilogramówherbatniki 300 gramóworzechy włoskie 100 gramówananasy w plastrach 1 puszkagalaretka ananasowa 2 sztukjajka 4 sztukcukier 0,75 szklanekmleko 1 szklanekmasło 200 gramówWykonanie:Truskawki oczyścić i osączyć. Ananasy też osączyć, a zalewę pozostawić do przygotowania galaretki. 6 plastrów ananasa pozostawić w całości, a resztę pokroić w kostkę. Orzechy grubo posiekać. Dno średniej tortownicy wyłożyć herbatnikami, a pozostałe herbatniki pokruszyć na dość duże kawałki. Zalewę z ananasa wymieszać z wodą tak, aby cały płyn stanowił połowę ilości wody określonej w przepisie na opakowaniu galaretki. Płyn zagotować i rozpuścić w nim galaretkę, ostudzić.Roztarte z cukrem jajka lekko podgrzewać, aż do zagotowania, dolewać po trochu mleka, podgrzewać jeszcze na parze, mieszając, aż masa uzyska konsystencję śmietany, ostudzić ją. Utrzeć miękkie masło, dodając stopniowo zimna masę, na gładki krem. Dodać pokruszone herbatniki oraz orzechy i wymieszać. Połowę wyłożyć na herbatniki ułożone w tortownicy i rozsmarować na całej powierzchni, a na kremie rozłożyć truskawki oraz kawałki ananasa i lekko je wcisnąć. Przykryć resztą kremu. Wierzch tortu przybrać rozkładając plastry ananasa, a wolne miejsca między plastrami wypełnić truskawkami, w środek każdego plastra włożyć po truskawce. Całość zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 24h.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: