ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
cukier 0,5 szklanek
orzechy laskowe 150 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
masło 100 gramów
jajka 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mleko 0,5 szklanek
mleko 1 szklanek
cukier 1 szklanek
jajka 5 sztuk
masło 1 sztuk
olejek arakowy według uznania
woda 0,5 szklanek
likier czekoladowy 1 łyżek stołowych
czekolada w proszku 3 łyżek stołowych
owoce kandyzowane według uznania
Wykonanie:
Miękkie 100g masła utrzeć z pół szklanki cukru na puszystą masę, ucierając, dodawać po jajku, orzechy mielone oraz stopioną czekoladę. Wlać pół szklanki mleka i wymieszać. powoli dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. ciasto przełożyć do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Zimne podzielić na 3 placki.
Szklankę mleka zagotować ze szklanką cukru i z roztrzepanymi 5 jajkami, a gdy masa zacznie gęstnieć, dodać zapach. Miękkie masło utrzeć, dodając stopniowo zimna masę jajeczną. Krążki ciasta nasączyć ponczem (1/2 szklanki przegotowanej wody wymieszanej z likierem czekoladowym) i przełożyć kremem (3 łyżki zostawić do dekoracji). Wierzch i boki wyrównać, posypać czekoladą, udekorować rozetkami i kandyzowanymi owocami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9094/Tort-czekoladowy