Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
cukier 0,5 szklanek
orzechy laskowe 150 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
masło 100 gramów
jajka 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mleko 0,5 szklanek
mleko 1 szklanek
cukier 1 szklanek
jajka 5 sztuk
masło 1 sztuk
olejek arakowy według uznania
woda 0,5 szklanek
likier czekoladowy 1 łyżek stołowych
czekolada w proszku 3 łyżek stołowych
owoce kandyzowane według uznaniaWykonanie:Miękkie 100g
masła utrzeć z pół szklanki
cukru na puszystą masę, ucierając, dodawać po
jajku,
orzechy mielone oraz stopioną
czekoladę. Wlać pół szklanki
mleka i wymieszać. powoli dosypywać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. ciasto przełożyć do małej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Zimne podzielić na 3 placki.Szklankę
mleka zagotować ze szklanką
cukru i z roztrzepanymi 5
jajkami, a gdy masa zacznie gęstnieć, dodać zapach. Miękkie
masło utrzeć, dodając stopniowo zimna masę jajeczną. Krążki ciasta nasączyć ponczem (1/2 szklanki przegotowanej
wody wymieszanej z
likierem czekoladowym) i przełożyć kremem (3 łyżki zostawić do dekoracji). Wierzch i boki wyrównać, posypać
czekoladą, udekorować rozetkami i kandyzowanymi
owocami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: