Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 180 gramów
cukier 3 łyżek stołowych
sól według uznania
żółtko 2 sztuk
masło 100 gramów
ser ricotta 500 gramów
śmietana kremówka 130 gramów
jajka 2 sztuk
cukier 80 gramów
skórka z cytryny starta 1 sztukskórka z
pomarańczy starta 1 sztukWykonanie:Wyrobić ciasto ;
mąkę z
cukrem,
masło i
żółtko na gładką i jednolitą masę. 0,25 ciasta umieścić w lodówce ( zawinąć w folię spożywczą) Resztę ciasta ułożyć na blaszce o średnicy mniej więcej 26 cm. Odstawić na pół godziny do lodówki. Nadzienie:
Ser,
śmietana ,
jajka i
żółtko wymieszać. Dodać do tego skórki z
cytrusów, przykryć folią i odstawić na pół godziny do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Spód ciasta nakłuć , przykryć folią aluminiową. Piec 15 minut. Po tym czasie ostudzić ciasto. Nałożyć na chłodne ciasto nadzienie, pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na paseczki. Z pasków układać na cieście kratkę, końcówki doklejać do brzegów i zwilżyć
wodą. Piec 30-40 minut w 190 stopniach C. aż się przyrumieni, a nadzienie będzie miało stałą konsystencję.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WłoskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: