Wykonanie

Składniki.

Ciasto.450g
mąki30g
drożdży100g
cukru200ml letniego
mleka100g
masła1
jajko1 szczypta
soli1 łyżeczka startej
skórki z cytrynyNa wierzch-masa sernikowa.1/2
torebki budyniu
śmietankowego4 łyżki
cukru125 ml
mleka125 ml
śmietanki kremówki400 g
sera ricotta2
żółtka
1 łyżeczka startej
skórki cytrynowejKruszonka.100g
mąki100g
cukru100g
masła50g
płatków migdałowychWykonanie.
Mąkę przesiać do miski.W środku zrobić zagłębienie i wsypać pokruszone
drożdże.Dosypać 1 łyżeczkę
cukru i wlać 100ml letniego
mleka.Dosypać trochę
mąki z brzegu i wyrobić papkę.Pozostawić na 20min. pod przykryciem w ciepłym miejscu.Na brzegu
maki rozsypać pozostały
cukier,
płatki masła,
jajko,
sól i
skórkę cytrynową.Zaczynając od środka, zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, dodając resztę
mleka.Odstawić na 45 minut.Masa sernikowa.
Budyń rozmieszać z
cukrem w niedużej ilości
mleka. Resztę
mleka zagotować z kremówką, dodać
budyń, zagotować i schłodzić. Od czasu do czasu przemieszać, aby nie utworzyła się skorupa.
Ser włożyć do miski, zmiksować, dodać
żółtka,
skórkę cytrynową i
budyń.Wszystko dobrze wymieszać.Ciasto energicznie zagnieść, rozwałkować i przenieść na lekko natłuszczoną blaszkę, nakłuć widelcem lub specjalnym do tego celu przyrządem. Brzegi ciasta podciągnąć do góry.Wylać masę
serową.Z
mąki,
cukru i
masła zagnieść kruszonkę i posypać masę
serową.Wierzch posypać
płatkami migdałów.Dużo pisania i czytania, ale wbrew pozorom ciasto robi się sprawnie.