ßßß Cookit - przepis na Sernik jabłkowo-morelowy

Sernik jabłkowo-morelowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
żółtka 4 sztuk
cukier 0,75 szklanek
margaryna 1 sztuk
kakao 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
ser mielony 75 dekagramów
żółtka 4 sztuk
białka 8 sztuk
cukier 1 szklanek
budyń śmietankowy w proszku 1 sztuk
jabłka 30 dekagramów
morele 30 dekagramów
rum 1 łyżek stołowych
wiórki kokosowe 150 gramów
masło 80 gramów
żółtko 1 sztuk
Wykonanie:
Wykonanie ciasta: na stolnicy przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na ok. 45 minut do zamrażalnika. Wykonanie masy serowej: żółtka utrzeć z cukrem i serem, wymieszać z budyniem w proszku. Gładką masę delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek. Umyte owoce obrać ze skórki. Morele pokroić na ćwiartki, a jabłka na cząstki i skropić rumem. Wykonanie kruszonki kokosowej: z masła, żółtka i wiórek zagnieść kruszonkę, zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika. Przygotowanie ciasta do pieczenia: dużą tortownicę wyścielić papierem do pieczenia, zetrzeć 3/4 ciasta, ułożyć na nim kawałki moreli, przykryć masą serową, zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto, lekko powtykać w nie jabłka. Całość posypać kruszonką. Piec ok. 60 minut w 190 stopniach. Gdy kruszonka zacznie się rumienić, przykryć wierzch folia aluminiową i dopiec.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4374/Sernik-jablkowo-morelowy