Wykonanie
Proste, szybkie i ciekawe w smaku ciasto
jogurtowe z wiórkami kokosowymi.Składniki na ciasto:-3 szklanki
mąki-0,5 szklanki
cukru-20 dkg
masła lub
margaryny-4
żółtka-2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia-szczypta
soliSkładniki na wypełnienie:-1 litr
jogurtu brzoskwiniowego-0,5 szklanki
cukru-1
budyń śmietankowy-20 dkg
wiórków kokosowych-4
białka-płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na ciasto ścieramy w palcach, aby powstała kruszonka.
Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.Na spód wysypujemy połowę kruszonki. Resztę wstawiamy do lodówki.
Ubijamy pianę z
białek.To jest jedyna czynność, do której potrzebujemy mikser.
Do
jogurtu dodajemy
cukier, proszek budyniowy,
proszek do pieczenia i mieszamy łyżką.Dosypujemy
wiórki kokosowe i mieszamy a na koniec dodajemy pianę z
białek.
Po wymieszaniu przekładamy masę
jogurtową na kruszonkę i przykrywamy pozostałą kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi odpocząć ok. 10 minut a następnie musimy je przełożyć na tacę, aby spodnia kruszonka nie zawilgotniała w blaszce.
Smacznego!