ßßß Cookit - przepis na Ciasto Styropian - sernik bez sera

Ciasto Styropian - sernik bez sera

nazwa

Wykonanie

Sernik bez sera? Czemu nie! To ciasto jest banalne w przygotowaniu, a smakiem dorównuje niejednemu skomplikowanemu sernikowi. Styropian - choć nazwa nie zachęca do jedzenia, to uwierzcie, ciacho jest warte spróbowania. Chrupiąca kruszonka i delikatny serowo-kokosowy środek tworzą połączenie idealne. Jedno z lepszych ciast które piekę dość często i które sukcesywnie podbija kolejne podniebienia zajadających :) Polecam!
Ciasto:
450 g mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
Masa śmietanowa:
1200 ml śmietany 18%
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
200 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
szczypta soli
Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie na kruszonkę. W dużej misce wymieszać śmietanę, z cukrem, budyniem, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą śmietanową. Na blaszkę (36x25cm) wyłożyć połowę ciasta, dokładnie wylepić nim spód. Na ciasto wylać masę śmietanową. Wierzch posypać pozostałą porcją kruszonki. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 55-60 minut. Przed pokrojeniem ciasto wystudzić. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2014/01/ciasto-styropian-sernik-bez-sera.html