ßßß
Ciasto:450 g mąki tortowej3/4 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego5 żółtek2 łyżeczki proszku do pieczenia250 g margarynyMasa śmietanowa:1200 ml śmietany 18%3/4 szklanki cukru1 budyń śmietankowy200 g wiórków kokosowych1 łyżeczka proszku do pieczenia5 białekszczypta soli
Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie na kruszonkę. W dużej misce wymieszać śmietanę, z cukrem, budyniem, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą śmietanową. Na blaszkę (36x25cm) wyłożyć połowę ciasta, dokładnie wylepić nim spód. Na ciasto wylać masę śmietanową. Wierzch posypać pozostałą porcją kruszonki. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 55-60 minut. Przed pokrojeniem ciasto wystudzić. Smacznego!