Wykonanie
Sernik bez sera?
Czemu nie! To ciasto jest
banalne w przygotowaniu, a smakiem dorównuje niejednemu skomplikowanemu sernikowi. Styropian - choć nazwa nie zachęca do jedzenia, to uwierzcie, ciacho jest warte spróbowania. Chrupiąca kruszonka i delikatny
serowo-
kokosowy środek tworzą połączenie idealne. Jedno z lepszych ciast które piekę dość często i które sukcesywnie podbija kolejne podniebienia zajadających :) Polecam!
Ciasto:450 g
mąki tortowej3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego5
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
margarynyMasa śmietanowa:1200 ml
śmietany 18%3/4 szklanki
cukru1
budyń śmietankowy200 g
wiórków kokosowych1 łyżeczka
proszku do pieczenia5
białekszczypta
soliSkładniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie na kruszonkę. W dużej misce wymieszać
śmietanę, z
cukrem,
budyniem,
proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Delikatnie połączyć z masą
śmietanową. Na blaszkę (36x25cm) wyłożyć połowę ciasta, dokładnie wylepić nim spód. Na ciasto wylać masę
śmietanową. Wierzch posypać pozostałą porcją kruszonki. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 55-60 minut. Przed pokrojeniem ciasto wystudzić. Smacznego!