ßßß Cookit - przepis na Ciasto styropian

Ciasto styropian

nazwa

Wykonanie

Często na stronach internetowych pojawia się to ciasto, lecz dopóki nie poczęstowała mnie nim koleżanka, wcześniej nigdy go nie robiłam. Teraz wręcz się rozkochałam w nim :-)i piekłam go już parę razy.
W smaku przypomina sernik. Za każdym razem zmieniałam w nim smak jogurtu lub budyniu (żeby mi się nie znudził) i muszę przyznać, że w każdej wersji mi smakował :-)
Spróbujcie pokombinować sami :-)
Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
25 dag margaryny
5 żółtek
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 duże jogurty brzoskwiniowe (500g)
20 dag wiórków kokosowych
1 budyń śmietankowy w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
1/2 szkl. cukru
Wykonanie:
Mąkę, cukier, żółtka, margarynę i proszek do pieczenia wymieszać razem i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę i zamrozić. Jogurty zmiksować razem z wiórkami kokosowymi, budyniem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia. Ubite białka dodać do masy jogurtowej i delikatnie wymieszać.
Prostokątna formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część zamrożonego ciasta. Na ciasto wyłożyć masę jogurtową, a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temp. 180 st.C.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2012/12/Ciasto-styropian.html