Wykonanie
Często na stronach internetowych pojawia się to ciasto, lecz dopóki nie poczęstowała mnie nim koleżanka, wcześniej nigdy go nie robiłam. Teraz wręcz się rozkochałam w nim :-)i piekłam go już parę
razy.W smaku przypomina sernik. Za każdym razem zmieniałam w nim smak
jogurtu lub budyniu (żeby mi się nie znudził) i muszę przyznać, że w każdej wersji mi smakował :-)Spróbujcie pokombinować sami :-)Składniki:Ciasto:3 szkl.
mąki pszennej25 dag
margaryny5
żółtek1/2 szkl.
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:2 duże
jogurty brzoskwiniowe (500g)20 dag
wiórków kokosowych1
budyń śmietankowy w proszku1 łyżeczka
proszku do pieczenia5
białek1/2 szkl.
cukruWykonanie:
Mąkę,
cukier,
żółtka,
margarynę i
proszek do pieczenia wymieszać razem i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę i zamrozić.
Jogurty zmiksować razem z wiórkami kokosowymi,
budyniem i
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać
cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia. Ubite
białka dodać do masy jogurtowej i delikatnie wymieszać.Prostokątna formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część zamrożonego ciasta. Na ciasto wyłożyć masę
jogurtową, a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temp. 180 st.C.Smacznego :-)