ßßß

Często na stronach internetowych pojawia się to ciasto, lecz dopóki nie poczęstowała mnie nim koleżanka, wcześniej nigdy go nie robiłam. Teraz wręcz się rozkochałam w nim :-)i piekłam go już parę razy.W smaku przypomina sernik. Za każdym razem zmieniałam w nim smak jogurtu lub budyniu (żeby mi się nie znudził) i muszę przyznać, że w każdej wersji mi smakował :-)Spróbujcie pokombinować sami :-)Składniki:Ciasto:3 szkl. mąki pszennej25 dag margaryny5 żółtek1/2 szkl. cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:2 duże jogurty brzoskwiniowe (500g)20 dag wiórków kokosowych1 budyń śmietankowy w proszku1 łyżeczka proszku do pieczenia5 białek1/2 szkl. cukruWykonanie:Mąkę, cukier, żółtka, margarynę i proszek do pieczenia wymieszać razem i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę i zamrozić. Jogurty zmiksować razem z wiórkami kokosowymi, budyniem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia. Ubite białka dodać do masy jogurtowej i delikatnie wymieszać.Prostokątna formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część zamrożonego ciasta. Na ciasto wyłożyć masę jogurtową, a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temp. 180 st.C.Smacznego :-)