ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1,5 szklanekżółtka 4 sztukśmietana 4 łyżek stołowychocet 1 łyżek stołowychkonfitura z róży 0,75 szklaneksmalec 0,75 kilogramówcukier puder według uznaniacukier waniliowy według uznaniaWykonanie:Z przesianej mąki, żółtek, gęstej śmietany oraz octu zagnieść gładkie ciasto. Wielokrotnie składać je na pół i dociskać dłonią, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Zawinąć je w folie i odłożyć na 60 minut. Po kawałku odcinać cisto i cienko rozwałkowywać na posypanej maką stolnicy. Wycinać 3 krążki o zróżnicowanej średnicy, nakładać jeden na drugi, poczynając od największego, po środku bardzo mocno ściskać.Smalec rozgrzać, w rondlu, do takiej temperatury, aby wrzucony do niego kawałek ciasta natychmiast wypłynął, ale się nie palił. Róże z ciasta wrzucać na tłuszcz, małym krążkiem do dołu, w połowie smażenia odwracać na druga stronę. Wyjmować łyżką cedzakową lub widelcem i osączać na papierowym ręczniku. W środek każdej róży nałożyć trochę osączonej konfitury. Róże oprószyć przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.Uwagi:Ocet można zastąpić spirytusem, a konfiturę z róży konfiturą z wiśni.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: