Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
żółtka 4 sztuk
śmietana 4 łyżek stołowych
ocet 1 łyżek stołowych
konfitura z róży 0,75 szklanek
smalec 0,75 kilogramów
cukier puder według uznania
cukier waniliowy według uznaniaWykonanie:Z przesianej
mąki,
żółtek, gęstej
śmietany oraz
octu zagnieść gładkie ciasto. Wielokrotnie składać je na pół i dociskać dłonią, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Zawinąć je w folie i odłożyć na 60 minut. Po kawałku odcinać cisto i cienko rozwałkowywać na posypanej
maką stolnicy. Wycinać 3 krążki o zróżnicowanej średnicy, nakładać jeden na drugi, poczynając od największego, po środku bardzo mocno ściskać.
Smalec rozgrzać, w rondlu, do takiej temperatury, aby wrzucony do niego kawałek ciasta natychmiast wypłynął, ale się nie palił. Róże z ciasta wrzucać na tłuszcz, małym krążkiem do dołu, w połowie smażenia odwracać na druga stronę. Wyjmować łyżką cedzakową lub widelcem i osączać na papierowym ręczniku. W środek każdej róży nałożyć trochę osączonej
konfitury. Róże oprószyć przez sitko
cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem waniliowym.Uwagi:
Ocet można zastąpić
spirytusem, a
konfiturę z róży konfiturą z
wiśni.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: