ßßß Cookit - przepis na Róże karnawałowe II

Róże karnawałowe II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
żółtka 4 sztuk
śmietana 4 łyżek stołowych
ocet 1 łyżek stołowych
konfitura z róży 0,75 szklanek
smalec 0,75 kilogramów
cukier puder według uznania
cukier waniliowy według uznania
Wykonanie:
Z przesianej mąki, żółtek, gęstej śmietany oraz octu zagnieść gładkie ciasto. Wielokrotnie składać je na pół i dociskać dłonią, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Zawinąć je w folie i odłożyć na 60 minut. Po kawałku odcinać cisto i cienko rozwałkowywać na posypanej maką stolnicy. Wycinać 3 krążki o zróżnicowanej średnicy, nakładać jeden na drugi, poczynając od największego, po środku bardzo mocno ściskać.
Smalec rozgrzać, w rondlu, do takiej temperatury, aby wrzucony do niego kawałek ciasta natychmiast wypłynął, ale się nie palił. Róże z ciasta wrzucać na tłuszcz, małym krążkiem do dołu, w połowie smażenia odwracać na druga stronę. Wyjmować łyżką cedzakową lub widelcem i osączać na papierowym ręczniku. W środek każdej róży nałożyć trochę osączonej konfitury. Róże oprószyć przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Uwagi:
Ocet można zastąpić spirytusem, a konfiturę z róży konfiturą z wiśni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9943/Roze-karnawalowe-II