ßßß
Składniki (na duży, pełny talerz):200 g mąki1 łyżka cukru pudru2 jaja3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)1 łyżka octu lub 1 łyżka spirytusuok. 4 kostki smalcu do smażeniaZe wszystkich składników zagniatamy bardzo gęste, sprężyste ciasto.A potem bierzemy ciasto w obie ręce i mocno... rzucamy nim o stolnicę. Przynajmniej 200 razy. Nie żartuję! W ten sposób smażyłam faworki z moją Babcią, kiedy byłam małą dziewczynką. Więc do dzieła! ;)Ciasto chowamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i wałkujemy na bardzo cienki placek. Jeśli ciasta jest dużo radzę podzielić ciasto na więcej kawałków, wtedy będzie się łatwiej je wałkowało.Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym smalcu, przewracając w trakcie smażenia.Wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.Posypujemy cukrem pudrem i... smacznego :)Rozwałkowane ciasto tniemy na paski, które nacinamy w środku i przewlekamy formując faworki.
