ßßß Cookit - przepis na Faworki polskie wg Pierre Herme (chrust, chruściki). ...

Faworki polskie wg Pierre Herme (chrust, chruściki). ...

nazwa

Wykonanie

Dziś rozpoczynamy akcję " Gotujemy po polsku " której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl . U mnie pojawi się kilka wpisów, w tym dwa z książki Pierre Herme "Desery" (mam nadzieję że wybaczycie mi chwilową fascynację tą książką, ale co chwila odnajduje w niej jakieś pyszności). Faworki (chrust, chruściki) przygotowuje się najczęściej w okresie karnawału, tłustego czwartku. Jedni z Was są zapewne fanami drożdżowych, inni kruchych chruścików. Te mają być cienkie i chrupiące.
Faworki polskie (40÷50 faworków)
250g mąki
1 jajko
2 żółtka
125ml kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki spirytusu
750g smalcu do smażenia
100g cukru pudru do posypania faworków
Mąkę przesiać na stolnicę, pośrodku zrobić dołek, wbić tam jajko, żółtka, śmietanę i cukier, spirytus. Stopniowo zagarniać mąkę do środka, aż składniki się połączą. Wygniatać ciasto, podsypując stolnicę mąką, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie wybijamy ciasto wałkiem (składamy ciasto na pół, uderzamy, powtarzamy) lub uderzamy ciastem o stolnicę, aż pojawią się w cieście pęcherzyki powietrza.
Odstawiamy ciasto na godzinę w chłodne miejsce.
W szerokim garnku rozgrzewamy smalec do 170°C. Ciasto rozwałkować na grubość 1÷2mm. Uformować faworki - ciasto kroimy radełkiem na paski długości ok 12 cm i szerokości 3cm. W środkowej części każdego paska zrobić nacięcie o długości 5cm. Jeden koniec paska włożyć w rozcięcie, przewlec pociągnąć obydwa końce paska.
Do rozgrzanego smalcu wkładać po kilka faworków. Smażyć, aż lekko się zarumienią. Odwrócić i smażyć aż zarumienią się z drugiej strony. Wykładać łyżką cedzakową na papierowy ręcznik by odsączyć z tłuszczu. Zostawić do ostygnięcia, następnie posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/11/Faworki-polskie-wg-Pierre-Herme-chrust-chrusciki.html