ßßß Cookit - przepis na Szynka w herbacie

Szynka w herbacie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
szynka surowa 0,5 kilogramów
jabłko 1 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
sucha zielona herbata 1 łyżek deserowych
sucha czarna herbata 1 łyżek deserowych
czosnek 3 ząbki
mąka 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
opłukaną, osuszoną szynkę pokroić w plastry o grubości ok. 3 cm. rozgrzać olej z masłem i podsmażyć na nim szynkę ze wszystkich stron kilka minut na dużym ogniu. Podlać szklanką gorącej wody i dusić 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Obrane jabłko podzielić na połówki i usunąć środki z pestkami, a miąższ pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do mięsa. Posypać zieloną i czarną herbatą. Oczyszczony, rozdrobniony czosnek dodać do mięsa, mieszając doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić jeszcze 20 minut na małym ogniu. Mięso wyjąć, a sos zmiksować na gładki krem. Mąkę wymieszać w 1/2 szklanki wody, wlać do sosu, mieszając zagotować. Doprawić solą oraz pieprzem. Ponownie włożyć mięso i podgrzewać kilka minut. Porcje mięsa i sosu rozłożyć na 4 podgrzane talerze. Podawać z ryżem i gotowanymi warzywami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5132/Szynka-w-herbacie