ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoskrzydełka kurze 1 , 2 kilogramóworzechy włoskie posiekane 100 gramówmasło 100 gramówmiód gryczany 5 łyżek stołowycholej 4 łyżek stołowychczosnek 2 ząbkikeczup 5 łyżek stołowychsok z cytryny 2 łyżek stołowychsos sojowy 3 łyżek stołowychprzyprawa do grzanego wina 1 łyżek stołowychtymianek według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Umyte skrzydełka ułożyć w szklanym naczyniu.W rondelku stopić masło, dodać miód, olej, przyprawę do wina, keczup, sok z cytryny, sos sojowy, posiekany czosnek, sól i pieprz. Marynatę podgrzać, ciągle mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.Skrzydełka polać ciepłą marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 2,5h. W tym czasie kilka razy je obracać, aby się równo zamarynowały. Blachę wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć skrzydełka i skropić marynatą. Piec 30 minut w 180 stopniach. Często skrapiać marynatą i powstałym w czasie pieczenia sosem. Po 15 minutach każde skrzydełko obrócić. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać posiekanymi orzechami i tymiankiem. Podawać z grzankami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaKomentarze:Autor: matiData: 2010-02-11dobre to?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: