Wykonanie
Jagnięcinę przygotowaliśmy ostatnio na świąteczny obiad, przyznam szczerze, że
jadłam ją po raz pierwszy i bardzo mi smakowała.
Jagnięcina ma swoich fanów i przeciwników, którym nie podoba się zapach
mięsa. Myślę, że wszystko zależy od tego jak przygotujemy
mięso, jak je przyprawimy. Nasza grillowana
jagnięcinę marynowaliśmy dzień wcześniej, dając jej szansę by przeszła
smakami i zapachami przypraw. Spróbujcie koniecznie!A szparagi? W Holandii dostępne cały rok :P
Składniki:500 g
mięsa (u mnie kotleciki grubości 1-1,5 cm)pęczek
szparagówmarynata (przygotowujemy dzień wcześniej):6 łyżek
oleju1 łyżka
tymianku1 łyżka
rozmarynu6 ziaren jałowca (rozgnieciony)2 ząbki
czosnku (sprasowane)1 łyżka
miodusól,
pieprzWszystkie składniki marynaty mieszamy w misce, wkładamy do niej kawałki
mięsa, mieszamy żeby wszystkie składniki pokryła marynata. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki, trzymamy w niej przez noc, wyciągamy godzinę przed planowanym grillowaniem. Patelnię grillową stawiamy na ogniu, grillujemy
mięso kilka minut aż się pięknie zrumieni. Zagotowujemy
wodę na
szparagi, solimy, gotujemy
szparagi około 3-5 minut, by
szparagi były miękkie i sprężyste.Smacznego!